Follow Us

Κτημα Διαμαντακος

Οινοποιείο

Τ

ο Κτήμα Διαμαντάκου από το 1978, είναι ένα οικογενειακό boutique οινοποιείο, που βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα στην τοποθεσία Μαντέμι. Με σεβασμό προς τη μακραίωνη αμπελουργική παράδοση της περιοχής, κοιτάζουμε προς το<br /> μέλλον και καλλιεργούμε στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας δύο αυτόχθονες ποικιλίες, το Ξινόμαυρο και το Πρεκνάδι.

Η ιστορία ξεκινάει στο αμπέλι του παππού Γιώργου Διαμαντάκου, αμπελουργού πρώτης γενιάς, στη θέση Ισβόρι της Νάουσας. Εκεί, κάτω από τις ρίζες μιας μεγάλης καρυδιάς, που ξεριζώθηκε από τον άνεμο, έμελε να αποκαλυφθεί η σχολή του φιλόσοφου Αριστοτέλη, όπου λέγεται ότι μαθήτευσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Έτσι, τo 1978 αγοράστηκε η τωρινή γη και φυτεύτηκε το αμπέλι, που περιβάλλει το οινοποιείο της οικογένειας, συνεχίζοντας το ταξίδι προς την οινική αναζήτηση. Το 1998 ο Ευάγγελος Διαμαντάκος αμπελουργός-οινοποιός δεύτερης γενιάς, εμφιαλώνει το πρώτο κρασί. Φθάνοντας στο σήμερα, η ετήσια παραγωγή αγγίζει τις 25.000 φιάλες.

ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ
ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Το πλήθος των εργασιών από το αμπέλι μέχρι τη φιάλη πραγματοποιείται με το χέρι, δίνοντας έμφαση στην ευγενή συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην έννοια του terroir και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο χωράφι. Στο Κτήμα δημιουργούμε με μεράκι και υπευθυνότητα κρασιά που αναδεικνύουν τις δύο ποικιλίες μέσα στο μοναδικό οικοσύστημα της Νάουσας.

Ξινόμαυρο Οίνος Π.Ο.Π :

Στο Ξινόμαυρο εκφράζεται όλο το βάθος και η πολυπλοκότητα του terroir της Νάουσας. Μια προσέγγιση, που εστιάζει στη συμπύκνωση και τη φρεσκάδα, με τυπικά αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν μικρά κόκκινα φρούτα σε συνδυασμό με ανθικές νότες και γλυκά μπαχάρια από την ωρίμανση σε δρυ. Η ζωηρή οξύτητα και οι φινετσάτες ταννίνες χτίζουν τη δομή του συνόλου. Ένα κρασί που στη νεότητά του είναι προσιτό, απολαυστικό και στην εξέλιξή του ξεδιπλώνει όλες τις αρετές που διαθέτει, απογειώνοντας την ευχαρίστηση στο τραπέζι.

Πρεκνάδι Οίνος Π.Γ.Ε :

Η προσέγγιση στη διαχείριση της ποικιλίας στον αμπελώνα και το οινοποιείο οδηγεί σε ένα αρμονικό, ζουμερό και δροσιστικό κρασί με επίμονη αρωματική ένταση. Τα μελωμένα τροπικά και πράσινα φρούτα είναι τυπικά αρώματα και γεύσεις. Η ισορροπημένη οξύτητα, τα χυμώδη φρούτα και τα εκλεπτυσμένα στοιχεία της δρυός προσφέρουν γευστικό βάθος. Το Πρεκνάδι σε νεαρή ηλικία είναι νόστιμο κρασί, αλλά ταυτόχρονα ανταμείβει την υπομονή του οινόφιλου, όταν ωριμάζει. Ένα κομψό γαστρονομικό κρασί με μοναδικό χαρακτήρα, που ταιριάζει ιδανικά με τα περισσότερα πιάτα της τοπικής και της διεθνούς κουζίνας.

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η αμπελουργική μας προσέγγιση στοχεύει στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, υιοθετώντας βιώσιμες αμπελουργικές

πρακτικές. Το αμπέλι ανατρέφεται αμπελουργικά ως ένα τμήμα ενός οικοσυστήματος που το περιβάλλει, ενώ η διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσα σε αυτό είναι βασικό κομμάτι της δουλειάς στο χωράφι. Αναπτύσσεται μία σχέση εκτίμησης και σεβασμού μεταξύ ανθρώπου και αμπελιού. Θέλουμε να τρυγάμε σταφύλια υγιή που συμπυκνώνουν στον καρπό τους το terroir που τα έθρεψε. Με τη φροντίδα μας στον αμπελώνα επιστρέφουμε σ’ αυτόν ένα κομμάτι από το πλούτο που μας προίκισε, βοηθώντας τον να αναγεννηθεί.

Το ενιαίο αμπέλι εκτείνεται σε 33 στρέμματα γης. Το Ξινόμαυρο καταλαμβάνει τα 22 από αυτά και φυτεύτηκε τα έτη 1978 και 1983. Το Πρεκνάδι καλλιεργείται στα υπόλοιπα 11 στρέμματα και φυτεύτηκε σταδιακά την περίοδο 2006-2012.

Ξινόμαυρο

Το Ξινόμαυρο είναι το σταφύλι μας. Είναι η ποικιλία που μεγάλωσε γενιές Ναουσαίων αμπελουργών. Από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας συνεχίζει να εκπλήσσει με το χαρακτήρα και τη δυναμική του.

Πρεκνάδι

Το Πρεκνάδι είναι μία σπάνια γηγενής λευκή ποικιλία της Νάουσας. Οφείλει το όνομά της στις πρέκνες, τα μικρά καφέ στίγματα που φέρει το σταφύλι στο φλοιό του.

Τοποθεσία: Μαντέμι, Νάουσα
Συνολική έκταση: 33 στρ.
Προσανατολισμός &amp; Κλίση εδάφους: Κοιτάζει βορειοδυτικά σε ποσοστό 60% και το υπόλοιπο τμήμα του στο νότο και ανατολικά. Τα εδάφη του είναι επικλινή και οι κλίσεις τους κυμαίνονται μεταξύ 5-25 %.
Υψόμετρο: 200-240 μέτρα

ΕΝΟΑΒΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΝΟΑΒΕ
ΚΛΙΜΑ

Ηπειρωτικό, μεσογειακό.

ΕΝΟΑΒΕ Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος
ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Το Οινοποιείο δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού

Τ Ο Μ Ε Α Σ Ο Ι Ν Ο Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Υ
INFO
Follow us on instagram