Follow Us

Διαδρομή Κρασιού

Των Λιμνων

ΕΝΟΑΒΕ Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος
Η

Διαδρομή των Λιμνών γεωγραφικά ταυτίζεται με τις αμπελοοινικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας όπου χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι οι λίμνες, αντίστοιχα, Πολυφύτου (Βελβεντό Κοζάνης), Καστοριάς και στη Φλώρινα οι τέσσερις λίμνες: Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.

Η οινική μας διαδρομή ξεκινά από το γραφικό Βελβεντό και τους παραλίμνιους αμπελώνες στη λίμνη Πολυφύτου, 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης στους πρόποδες των Πιερίων. Σημείο αναφοράς στο Βελβεντό, εκτός από τα νοικοκυρεμένα σπίτια με τις ολάνθιστες αυλές του, αποτελούν οι βυζαντινοί ιεροί ναοί που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα.

Δυτικά από το Βελβεντό και αφού περάσουμε τη λίμνη Πολυφύτου και την πόλη της Κοζάνης, θα συναντήσουμε μία από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές παραγωγής κρασιού της Μακεδονίας, την αρχοντική Σιάτιστα. Ονομαστό είναι το “ηλιαστό” γλυκό κρασί της Σιάτιστας που προέρχεται από τοπικές ποικιλίες της περιοχής, κυρίως Ξινόμαυρο, οι οποίες απλώνονται για δύο και περισσότερους μήνες σε ειδικά σκεπαστά ξύλινα τελάρα τις ηλιάστρες. Η Σιάτιστα διατηρεί επίσης παράδοση στην υφαντική, τη γουνοποιία και τη βαφική τέχνη.

Στη συνέχεια ο δρόμος μας οδηγεί στην πόλη της Καστοριάς, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της μακεδονικής γης, όπου βρίσκεται χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Στη βορειοανατολική πλευρά της λίμνης βρίσκεται ο παλιός οικισμός Μεταμόρφωση με μακραίωνη παράδοση πάνω στην καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού. Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί στο λοφίσκο όπου λειτουργούσε κάποτε το μοναστήρι του 9ου αιώνα αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Η διαδρομή συνεχίζει προς την ακριτική Φλώρινα και στο οροπέδιο του Αμυνταίου όπου σε υψόμετρο 520 με 720 μέτρων συναντούμε τη ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιον που καταλαμβάνει 11.869 στρέμματα (2021).

Ευρήματα στην περιοχή αποδεικνύουν τη μακραίωνη λατρεία των κατοίκων της στο Διόνυσο κατά την αρχαιότητα και στον Άγιο Τρύφωνα στα χριστιανικά χρόνια, επιβεβαιώνοντας την άρρηκτη σχέση τους με την άμπελο.

Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψή του στα οινοποιεία της περιοχής με το Νυμφαίο, που βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από το Αμύνταιο. Το Νυμφαίο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει γίνει θέρετρο ορεινού τουρισμού.

ΕΝΟΑΒΕ Διαδρομή των Λιμνών

Τέλος σε αυτή την περιοχή δραστηριοποιείται και ο Αρκτούρος που είναι μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρία για τη προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με τη δημιουργία του Κέντρου Ενημέρωσης για την Αρκούδα στον Αετό και το δασικό σταθμό στο Νυμφαίο.

Στο Νυμφαίο, όπως και στο χωριό Σκλήθρο στους πρόποδες του Βιτσίου, στο Ξινό Νερό και στον Άγιο Παντελεήμονα, υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις για ξενοδοχεία, ξενώνες και εστιατόρια.

Άλλωστε η περιοχή είναι γνωστή για τη γαστρονομία της καθώς και τα τοπικά της προϊόντα όπως τα φασόλια και τις κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης.

Σημαντικοί χώροι με τους οποίους μπορεί να συνδυάσει τις δραστηριότητές του ο επισκέπτης της αμπελοοινικής διαδρομής των Λιμνών, είναι:

  • Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα (Καϊμακτσαλάν) και ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου
  • Τα Λουτρά (Πόζαρ) Αριδαίας
  • Η πόλη της Φλώρινας (ζωολογικός κήπος, μουσεία, ποταμός Σακουλέβας)
  • Το Χιονοδρομικό Βίγλας
  • Οι Πρέσπες (Ψαράδες, Αγ. Αχίλλειος, Αγ. Γερμανός)
  • Το Μοναστήρι Κλεισούρας
  • Ο προϊστορικός οικισμός Δισπηλιού και το οικομουσείο Δισπηλιού
  • Η πόλη της Καστοριάς και το απολιθωμένο δάσος Νόστιμου
  • Η πόλη της Κοζάνης (μουσείο, φανοί τις αποκριές)
  • Η Αιανή (αρχαιολογικός χώρος και μουσείο)

Learn more...

Follow us on instagram