Follow Us

Γνωριζω Σημαινει Απολαμβανω

Οινικες Περιοχες ΠΟΠ & ΠΓΕ

Βορείου Ελλάδος

Ο

τόπος ή η περιοχή από την οποία κατάγεται ένα προϊόν αποτελεί βασικό στοιχείο για την ταυτότητά του. Οι οίνοι όπου φέρουν στην ετικέτα τους τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασίες Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) προέρχονται από οριοθετημένες γεωγραφικές περιοχές.

Στους οίνους ΠΟΠ, όλα τα στάδια της παραγωγής τους πραγματοποιούνται εντός αυτής της περιοχής ενώ τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντίστοιχα στους οίνους ΠΓΕ, αυτό αφορά τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής τους ενώ σχετικά με τα σταφύλια, το 80% πρέπει να προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Το γεωγραφικό περιβάλλον απ΄ όπου προέρχεται το κάθε σταφύλι, αντανακλάται στο κρασί που θα παράξει.   Το κλίμα και το μικροκλίμα της περιοχής του, ο προσανατολισμός του αμπελώνα, το υψόμετρο όπου βρίσκεται, η ποικιλία που έχει επιλεγεί και φυσικά η όλη οινοποίηση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, βρίσκονται σε αυτό που ονομάζουμε «κρασί».

Ζωνες ΠΟΠ

Στον αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος έχουν οριοθετηθεί 6 Ζώνες ΠΟΠ

ΠΟΠ Αμύνταιο

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%

ΠΟΠ Γουμένισσα

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 80% και Νεγκόσκα 20%

ΠΟΠ Ζίτσα

Ποικιλιακή σύνθεση: Ντεμπίνα 100%

ΠΟΠ Νάουσα

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%

ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

Ποικιλιακή σύνθεση: 

  • Για το λευκό: Αθήρι, Ασύρτικο, Ροδίτης
  • Για το ερυθρό: Λημνιό, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
ΠΟΠ Ραψάνη

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό (1/3 περίπου ανά ποικιλία)

ENOABE

Οινοι ΠΓΕ

Στη Βόρειο Ελλάδα κυκλοφορούν οι παρακάτω οίνοι ΠΓΕ:

ΠΓΕ Γεωγραφικών διαμερισμάτων:
  • ΠΓΕ Μακεδονία
  • ΠΓΕ Θράκη
  • ΠΓΕ Ήπειρος
Περιφερειακές ενότητες, περιοχές ή πόλεις:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • ΠΓΕ Άγιον Όρος
  • ΠΓΕ Αγορά
  • ΠΓΕ Αδριανή
  • ΠΓΕ Βελβεντό
  • ΠΓΕ Γρεβενά
  • ΠΓΕ Δράμα
  • ΠΓΕ Επανομή
  • ΠΓΕ Ημαθία
  • ΠΓΕ Θεσσαλονίκη
  • ΠΓΕ Καστοριά
  • ΠΓΕ Κοζάνη
  • ΠΓΕ Νέα Μεσημβρία
  • ΠΓΕ Παγγαίο
  • ΠΓΕ Πέλλα
  • ΠΓΕ Πιερία
  • ΠΓΕ Πλαγιές Βερτίσκου
  • ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου
  • ΠΓΕ Σέρρες
  • ΠΓΕ Σιάτιστα
  • ΠΓΕ Σιθωνία
  • ΠΓΕ Φλώρινα
  • ΠΓΕ Χαλκιδική
ΘΡΑΚΗ
  • ΠΓΕ Άβδηρα
  • ΠΓΕ Ίσμαρος
ΗΠΕΙΡΟΣ
  • ΠΓΕ Ιωάννινα
  • ΠΓΕ Μέτσοβο
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • ΠΓΕ Κρανιά
h9-slider-img-8

Αμπελοοινικές ποικιλίες & στυλ κρασιών

Βορείου Ελλάδος

Η ντίβα των αμπελοοινικών ποικιλιών της Ελλάδας, το Ξινόμαυρο, διαφεντεύει κυρίως στην κεντροδυτική Μακεδονία.  Πρόκειται για μία πολυδιάστατη ερυθρή ποικιλία που δίνει μεγάλου εύρους στυλ κρασιών, εκτός από ερυθρούς οίνους, με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης, οίνους λευκούς, ροζέ, orange style, αφρώδεις, γλυκείς, ακόμη και εξαιρετικά αμπελοοινικά αποστάγματα.

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου.

Περήφανη ερυθρή ποικιλία ανά τους αιώνες στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μία από τις αρχαιότερες στον κόσμο.   Το Λημνιό, για το οποίο έχουν αναφερθεί ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πολυδεύκης, δίνει κρασιά κομψά που συνήθως αξίζουν να τα απολαύσουμε νεαρά.

Η Μαλαγουζιά, η «σταχτοπούτα» του Ελληνικού αμπελώνα, αναβίωσε από τη Χαλκιδική για να διαδοθεί σε όλη τη χώρα.  Λευκή αρωματική ποικιλία, γεμάτη ζωντάνια και πολυπλοκότητα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και καλλιεργείται με εντυπωσιακή επιτυχία στη Μακεδονία.

Ασύρτικο, η αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία από τη Σαντορίνη που έκανε την Ελλάδα γνωστή ως οινοπαραγωγό χώρα στο εξωτερικό!  Αξίζει να σημειωθεί πως στη Βόρειο Ελλάδα το Ασύρτικο βρήκε το δεύτερό του σπίτι, εφόσον το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργειά του μάλιστα ενισχύοντας τα αρωματικά του χαρακτηριστικά.

Βασίλισσα της Ηπείρου είναι η Ντεμπίνα. Λευκή ποικιλία, επίσης με μεγάλο εύρος στυλ κρασιών, όπως το Ξινόμαυρο, και ιδιαίτερα γνωστή για τους αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνους που παράγει. Στην Ήπειρο τη Ντεμπίνα συντροφεύουν δύο ερυθρές ποικιλίες, το Βλάχικο και το Μπεκάρι. Και τις τρεις ποικιλίες της Ηπείρου δεν θα τις συναντήσουμε πουθενά αλλού εκτός από τη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Η περιοχή της Δράμας είναι γνωστή για την εύρωστη καλλιέργεια διεθνών ποικιλιών όπου εκτός από Γαλλικές θα συναντήσουμε Ιταλικές, Ισπανικές και Πορτογαλικές. Άλλωστε, η Δράμα έχει καθιερώσει στην αγορά ένα ιδιαίτερο στυλ λευκού κρασιού, το χαρμάνι Sauvignon Blanc και Ασύρτικο που συνδυάζει τον αρωματικό πλούτο του πρώτου με την οξύτητα και τη μεταλλικότητα του δεύτερου.

Από το Αμύνταιο, τη Σιάτιστα, το Άγιον Όρος και το Παγγαίο, εκτός από ξηρούς ήρεμους οίνους απολαμβάνουμε και γλυκείς, λιαστούς, όψιμου τρύγου και το μοναστηριακό «Νάμα». Ιδανικές προτάσεις για aperitif ή για dessert wine.

Στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα θα συναντήσουμε ευρέως τις Ελληνικές λευκές ποικιλίες: Ροδίτη, Μοσχόμαυρο, Μοσχάτο, Αθήρι, Βιδιανό, ενώ από ερυθρές: Νεγκόσκα, Μαυροδάφνη, Αγιωργίτικο, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο και αρκετές τοπικές ποικιλίες.

Εξάλλου, απ’ άκρη σ’ άκρη στη Βόρειο Ελλάδα καλλιεργούνται και διεθνείς ποικιλίες, κυρίως Γαλλικές. Στο Μέτσοβο, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων φυτεύτηκε το πρώτο Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα. Στο Βελβεντό Κοζάνης θα βρούμε τον Τσαπουρνάκο, κλώνο του Cabernet Franc. Στο Αμύνταιο και στην Καστοριά, λόγω του υψομέτρου, το Sauvignon Blanc προσφέρεται με ιδιαίτερα υψηλή οξύτητα. Στην Κρανιά Ολύμπου θα βρούμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά Chardonnay της Ελλάδας ενώ στη Χαλκιδική καλλιεργείται με επιτυχία το Grenache Rouge. Από τις Ερυθρές ποικιλίες, το Syrah είναι διαδεδομένo στη Βόρειο Ελλάδα παράγοντας κρασιά με στυλ που συναγωνίζεται τον Βόρειο Ροδανό.

Άλλες διεθνείς ποικιλίες που θα συναντήσουμε στον βορειοελλαδικό χώρο αμπελώνα είναι: Merlot, Tempranillo, Touriga Nacional, Aglianico, Verdichio, Montepoultsiano, Tanat, Gewurztraminer, Semillon.

Υπευθυνη Καταναλωση

ΕΝΟΑΒΕ Υπεύθυνη κατανάλωση

«Πίνουμε με μέτρο»

«Όταν πίνουμε δεν οδηγούμε»

ΕΝΟΑΒΕ Υπεύθυνη κατανάλωση

«Γίνε ο οδηγός της παρέας»

«Αλκοόλ & Αλκοολισμός – Χρήση & Κατάχρηση»

ΕΝΟΑΒΕ Υπεύθυνη κατανάλωση

«Σιωπηλή απειλή η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ»

«Αλκοόλ κάτω από το θρανίο»

Πρόκειται για μερικούς μόνο τίτλους ειδήσεων ή διαφημιστικών μηνυμάτων σχετικά με την ανεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, προκειμένου να προληφθεί η όποια ζημιογόνα επίπτωση στην υγεία και στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Μεταξύ των αλκοολούχων ποτών, σε αυτή την ιστοσελίδα επικεντρωνόμαστε στον οίνο, ο οποίος σε αντιπαράθεση με την κατηγορία των «σκληρών ποτών» είναι ένα παραδοσιακό και επιτραπέζιο προϊόν.   Περιέχει δε πολύ λιγότερο ποσοστό αλκοόλης η οποία ας σημειωθεί, προέρχεται από το φρούτο που την παράγει, δηλαδή το σταφύλι και αφορά την αλκοολική ζύμωση στο χυμό του, μία φυσική διαδικασία όπου τα σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλη.

Μάλιστα, εφόσον πρόκειται για προϊόν με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ ή ΠΓΕ, τότε μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή περιοχή απ’ όπου προέρχεται.

Το αμπέλι και το κρασί είναι άρρηκτα δεμένα με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, όπου δεν εννοείται γιορτή, πρόποση ή χαρά χωρίς κρασί.  Ως άλλο βουλοκέρι, ο οίνος καλείται να σφραγίσει κάθε χαρμόσυνη στιγμή ή κάθε στιγμήπου θέλουμε να της προσδώσουμε αξία και συμβολισμό.

Ακόμη περισσότερο, έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στο κρασί, στο εστιατόριο, στο μπαρ αλλά και στο σπίτι όπου μάλιστα δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης εξοικείωσης, εφόσον υπάρχει ο χρόνος για να επεξεργαστούμε την ετικέτα του, να το δοκιμάσουμε με περισσότερη άνεση μόνο του αλλά και να το συνδυάσουμε με το φαγητό μας ή κάποιο σνακ.

Φυσικά αναφερόμαστε στο επώνυμο κρασί, εκείνο που φέρει την υπογραφή του παραγωγού όπου δηλώνει ευθύνη, νομιμότητα και ασφάλεια.

Συχνά γίνεται αναφορά από εργαστηριακές έρευνες σχετικά με την ωφέλεια του κρασιού στην υγεία όπως και σε καρδιαγγειακά νοσήματα, στη μνήμα, οξειδωτικό στρες, αρτηριακή πίεση και άλλα.

Ωστόσο, δεν συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικους, σε εγκύους, σε άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, με ασθένειες ήπατος ή παγκρέατος, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλο καρδιακό πρόβλημα και χρήση φαρμάκων (συνεννόηση με γιατρό).

Σε κάθε περίπτωση, η ασφαλής κατανάλωση κρασιού βελτιώνει τη διάθεση και γενικά την ποιότητα της ζωής μας, άρα και τη συνολική μας υγεία.

Σύμφωνα με τις βασικές οδηγίες υπεύθυνης κατανάλωσης οίνου με μερίδα σερβιρίσματος γύρω στα 100ml:
  • Οι άνδρες μπορούν να καταναλωθούν έως 3 ποτήρια κρασί την ημέρα.
  • Οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν έως 2 ποτήρια κρασί την ημέρα.

Δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο από 4 ποτήρια κρασί με κάποια ευκαιρία (έξοδο, γεύμα, γιορτή, λύπη).

ENOABE

Οινικη Κουλτουρα

Eπιλέγοντας εμφιαλωμένο επώνυμο οίνο αποφεύγουμε τους αυξημένους αλκοολικούς βαθμούς ενός σκληρού ποτού αλλά και την πιθανότητα να καταναλώσουμε ένα νοθευμένο προϊόν, στηρίζουμε τη νόμιμη οδό διακίνησης ενάντια στο παράνομο ανώνυμο και επικίνδυνο για την υγεία χύμα, κερδίζοντας σε ασφάλεια, ποιότητα και απόλαυση. Από εκεί και πέρα, είναι στην επιλογή του καταναλωτή το στυλ, η κατηγορία και η τιμή του οίνου/ετικέτα που θα επιλέξει.

Πλέον το κρασί γίνεται τάση, μία μοδάτη και ασφαλής επιλογή που οδηγεί στην πραγματική απόλαυση. Και όσο γνωρίζουμε το κρασί η απόλαυση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, περισσότερο ολοκληρωμένη και εν τέλει αυτό που διακήρυτταν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι «οίνος ευφραίνει καρδίαν», όπως διακήρυτταν, ας μη ξεχνούμε και το άλλο αξιοσημείωτο, «παν μέτρον άριστον».

Καταναλωση Με Μετρο

Κατανάλωση με μέτρο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ

Κρασι & Θερμιδες

Κατανάλωση με Μέτρο

Όταν καταναλώνουμε φαγητό και ποτό συστήνεται να γίνεται με μέτρο. Σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και πως αυτές περιέχονται στο κρασί μπορείτε να ενημερωθείτε στο συνοδευτικό infographic
ΚΡΑΣΙ & ΘΕΡΜΙΔΕΣ
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ
ΕΠΩΝΥΜΟ
VS
ΑΝΩΝΥΜΟ (ΧΥΜΑ)
 

Ποιότητα πρώτης ύλης (σταφύλι)
Παράγεται από σταφύλια δεδομένων ποιοτικών χαρακτηριστικών και περιορισμένης στρεμματικής απόδοσης, διασφαλίζοντας  υψηλό επίπεδο ποιότητας.

 

Η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι αμφίβολη εφόσον ενδιαφέρει περισσότερο η ποσότητα με το χαμηλότερο κόστος διατήρησης των αμπελιών, πιθανά με εισαγωγή από το εξωτερικό.
Οινοποίηση και ασφάλεια
Οινοποιείται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις υψηλών συνθηκών υγιεινής, με ελέγχους ποιότητας προϊόντος από εξειδικευμένο προσωπικό και υπηρεσίες, γεγονός που το καθιστά ως ένα ασφαλές για την υγεία προϊόν. Οινοποιείται κάτω από άγνωστες συνθήκες υγιεινής, καταλληλότητας εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
Συνεπώς, δεν διασφαλίζεται το κατάλληλο ποσοστό θειώδους ανυδρίτη ή η πιθανή χρήση άλλων -μη προβλεπόμενων- πρόσθετων, χρωστικών ή τεχνιτών αρωμάτων.
Επιπλέον, δεν διασφαλίζονται έλεγχοι από εξειδικευμένο προσωπικό και υπηρεσίες.
Έλεγχος ετικέτας
Πραγματοποιείται έλεγχος ετικετών από υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις οποίες αναγράφονται, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, όλες οι προβλεπόμενες πληροφορίες (τύπος κρασιού, προέλευση, παραγωγός, ποικιλία, χρώμα, χαρακτηριστικά, αριθμός παρτίδας, βαθμοί αλκοόλης, η παρουσία θειώδη ανυδρίτη)   και πιστοποιήσεις από αρμόδιους φορείς (Βιολογικοί οίνοι). Η ετικέτα είναι συνήθως ανύπαρκτη ή πρόχειρα χειρόγραφη ή εκτυπωμένη, χωρίς να αποδίδει απολύτως καμία έγκυρη πληροφορία.  Ενδείξεις όπως «Βιολογικός Οίνος» ή καταγωγής, είναι πιθανόν αυθαίρετες.
Προβολή της  Έλλάδας
Προάγει την καλή εικόνα του Ελληνικού οίνου στους επισκέπτες της χώρας δημιουργώντας έτσι πρεσβευτές για τη φήμη του στο εξωτερικό. Δημιουργεί αρνητική εικόνα στο σύνολο του Ελληνικού Κρασιού στους ξένους τουρίστες, δημιουργώντας πρόβλημα στην εξωστρέφεια του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού, υποδαυλίζοντας παράλληλα τις συντεταγμένες προσπάθειες του κλάδου για το χτίσιμο της ποιοτικής του εικόνας και τη βελτίωση των εξαγωγών.
Κατ’ επέκταση, δημμιουργεί αρνητική εικόνα στο σύνολο της εστίασης και της Ελληνικής φιλοξενίας.
Στήριξη της οικονομίας
Στηρίζει τον Έλληνα αμπελουργό, οινοποιό και τους εργαζόμενους στην αλυσίδα καλλιέργειας αμπέλου, παραγωγής, εμπορίας οίνου και εστίασης,  ενώ συμβάλει στην Εθνική Οικονομία, μέσω της καταβολής των νόμιμων φόρων από όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης. Η κατανάλωση του ανώνυμου κρασιού στηρίζει τους «ανώνυμους παραγωγούς» και την παραοικονομία, γεγονός που ζημιώνει την Εθνική Οικονομία και τους Έλληνες πολίτες.
Σχέση ποιότητας-τιμής
Τίμια σχέση ποιότητας-τιμής στο εμπόριο, συγκριτικά με το κόστος παραγωγής, ποιότητας και διακίνησής του.   Το ίδιο ισχύει και για την εστίαση (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) καθώς διατίθεται συνήθως στο καταναλωτικό κοινό 2 έως 3 φορές επί της τιμής αγοράς του. Πωλείται πολύ ακριβότερα στον καταναλωτή, είτε στο εμπόριο (συνήθως σε υπαίθρια σημεία χωρίς την εγγύηση νομικής υπόστασης) είτε στην εστίαση, όπου η τιμή πώλησης είθιστε να είναι 4 έως 8 φορές μεγαλύτερη της τιμής αγοράς του.
Γευστικά χαρακτηριστικά
Αναδεικνύει την ποικιλία, το terroir και το μικροκλίμα της περιοχής απ’ όπου προέρχεται, το έργο των αμπελουργών και των οινοποιών που έχουν ενασχοληθεί. Στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα αρώματα, το σώμα, η συνολική αίσθηση και η διάρκεια επίγευσης που προσφέρει, αντανακλούν τα στοιχεία αυτά.
Διαθέτει πλούσια γκάμα ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών με πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή αρώματα, οξύτητα και τανίνες ως βασικές ποιοτικές ενδείξεις, σώμα και επίγευση. Έχει δε τη δυνατότητα να συνοδεύσει αντίστοιχων γευστικών δυνατοτήτων εδέσματα ώστε να προσφέρει ισορροπημένα παντρέματα μεταξύ φαγητού και κρασιού (food and wine pairings).
Η αφίβολη ποιότητα πρώτης ύλης και παραγωγής «κρασιού» δεν μπορούν να εξασφαλίσουν γευστικά χαρακτηριστικά και γενικότερα οινική απόλαυση.
Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα το προϊόν να περιλαμβάνει δυσάρεστα ίχνη από μη ασφαλή διατήρηση εξοπλισμού παραγωγής και συσκευασίας.
Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ω Σ Η Μ Α Ι Ν Ε Ι Α Π Ο Λ Α Μ Β Α Ν Ω

Έντυπο Ενημέρωσης

DOWNLOAD
Follow us on instagram