Follow Us

Διαβασε το κρασι

Κ

ρατώντας ένα μπουκάλι κρασί στα χέρια μας, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην ετικέτα του. Θα παρατηρήσουμε πως αρκετές φορές υπάρχει ο χαρακτηρισμός «ΠΟΠ» (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή «ΠΓΕ» (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).

Δίπλα σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς αναφέρεται κάποιος τόπος, χωριό, πόλη, περιφερειακή ενότητα ή γεωγραφικό διαμέρισμα. Για παράδειγμα: ΠΟΠ Ζίτσα, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, ΠΓΕ Μακεδονία, ΠΓΕ Χαλκιδική, ΠΓΕ Αδριανή.

Τι σημαίνει αυτό; Πως το κρασί που έχουμε στα χέρια μας προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρεται. Αυτό αποτελεί μία εγγύηση για την ποιότητα του κρασιού που δοκιμάζουμε και απολαμβάνουμε, αναδεικνύοντας έτσι τον τόπο απ’ όπου προέρχεται.

Με την ενασχόλησή μας ακόμη περισσότερο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, θα μάθουμε και τις ποικιλίες που βρίσκονται πίσω από τους χαρακτηρισμούς αυτούς.

Αναφορικά με τις ποικιλίες, η διαφορά στους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι πως, η πρώτη κατηγορία αφορά συγκεκριμένη ποικιλία για μονοποικιλιακούς οίνους ή ποικιλίες εάν πρόκειται για χαρμάνι, ενώ στην περίπτωση των οίνων ΠΓΕ, αφορά την επιλογή από έναν αριθμό επιτρεπόμενων ποικιλιών που καλλιεργούνται στη συγκεκριμένη γεωγραφική ένδειξη.

Διασχίζοντας τις 8 διαφορετικές οινικές διαδρομές στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», στα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», θα συναντήσουμε τους αμπελώνες όλων αυτών των κατηγοριών.

Έτσι, στις οινικές διαδρομές της Νάουσας και των Λιμνών, όταν έχουμε ένα κρασί από τη ζώνη ΠΟΠ Νάουσα ή ΠΟΠ Αμύνταιο, θα ξέρουμε πως πρόκειται για ένα κρασί αποκλειστικά από Ξινόμαυρο. Στην ίδια περιοχή, στη διαδρομή των Λιμνών στη Δυτική Μακεδονία, ένα κρασί από την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και με τον χαρακτηρισμό ΠΓΕ Κοζάνη, μπορεί να αποτελείται από μία ή περισσότερες ποικιλίες διαφόρων συνδυασμών, από τις επιτρεπόμενες, δηλαδή επί παραδείγματι, Μαλαγουζιά (μονοποικιλιακό), Μοσχόμαυρο και Λημνιό (χαρμάνι) ή Ξινόμαυρο, Merlot και Cabernet Sauvignon (χαρμάνι).

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας, στην ορεινή περιοχή της Γουμένισσας θα δούμε τις ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα που παράγουν τον οίνο ΠΟΠ Γουμένισσα. Στην Πιερία, στη διαδρομή των «θεών του Ολύμπου», θα δούμε τη λευκή ποικιλία Μαλαγουζιά που ανήκει στις επιτρεπόμενες ποικιλίες οίνων ΠΓΕ Πιερία. Το ερυθρό Λημνιό, την αρχαιότερη αμπελοοινική ποικιλία, θα το συναντήσουμε στη διαδρομή της Χαλκιδικής σε οίνους ΠΓΕ Χαλκιδική. Στη διαδρομή της Θεσσαλονίκης, στην ΠΓΕ Επανομή, θα βρούμε το χαρμάνι των γηγενών ερυθρών ποικιλιών Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Στις επιτρεπόμενες ποικιλίες στην περιοχή του Παγγαίου, στην οινική διαδρομή του Διονύσου, θα συναντήσουμε μεταξύ άλλων την ποικιλία Αγιωργίτικο που χαρακτηρίζεται ως ΠΓΕ Παγγαίο. Δυτικά, στη διαδρομή της Ηπείρου και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο, στα 1000 μέτρα υψόμετρο θα συναντήσουμε την ποικιλία Cabernet Sauvignon που παράγει τον οίνο ΠΓΕ Μέτσοβο.

Το οδοιπορικό στους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» εναλλάσσεται μεταξύ ορεινών όγκων, οροπεδίων, λιμνών και παραθαλάσσιων περιοχών, το μικροκλίμα των οποίων γευτούμε μέσα από τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ απ’ όπου παράγονται.

Read the wine
Follow us on instagram