Follow Us

Κρασι & Φαγητο

Αγορα & Επιλογη Κρασιου

Τι πρέπει να προσέχουμε

Τ

Το κρασί είναι κάτι περισσότερο από ένα ‘’ποτό’’… είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, ένας τρόπος ζωής, μια έρευνα στην ιστορία, μια γαστρονομική περιπέτεια, μια μελέτη στον τομέα της γεωργίας και ένας τρόπος για να εξερευνήσουμε μία διαφορετική κουλτούρα. Αλλά με τόσες πολλές διαφορετικές και ακαταλαβίστικες πληροφορίες, σίγουρα χρειαζόμαστε μία προσέγγιση για να ξεκινήσουμε.

Καλό κρασί δεν είναι μόνο αυτό για το οποίο κάποιος πληρώνει ένα σημαντικό αντίτιμο για να το αποκτήσει, αλλά και αυτό που βρίσκεται στο καθημερινό μας τραπέζι.

Το μεν πρώτο είναι για μια εξαιρετική στιγμή ή για τον «ψαγμένο» οινόφιλο, το δεύτερο όμως είναι αυτό που κτίζει την οινική κουλτούρα, αυτό το οποίο δοκιμάζουν οι νέοι στο wine bar ή μοιράζονται στο γεύμα με φίλους. Και είναι σημαντικό αυτή η πρώτη γνωριμία να είναι σε άρτια σχέση ποιότητας και τιμής ώστε να κερδίσει τον νέο καταναλωτή και να τον βάλει στη διαδικασία να εξερευνήσει το ελληνικό κρασί, να δοκιμάσει ετικέτες, να μάθει περισσότερα. Το κρασί δεν πρέπει να «τρομάζει», να περνιέται για κάτι που αφορά μόνο ειδικούς. Το ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί -επειδή είναι μέρος του πολιτισμού μας- πρέπει να είναι προσιτό σε όλους.

ENOABE

Καταναλωση με Μετρο

Τι Σημαίνει

Να μοιράζεσαι
  1. Απολαύστε το κρασί συντροφιά με τους φίλους και την οικογένεια και χαρείτε τις όμορφες στιγμές μαζί τους
  2. Συνοδεύστε με ένα καλό κρασί το γεύμα σας και θυμηθείτε παράλληλα να πίνετε αρκετό νερό
  3. Ανακαλύψτε την αρμονία στη γεύση
  4. Αισθανθείτε το κρασί και τον μοναδικό του χαρακτήρα
  5. Πιείτε αργά και αφιερώστε χρόνο ώστε πραγματικά να το εκτιμήσετε
Να νοιάζεσαι
  1. Γιατί όταν νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας νοιαζόμαστε και για τους άλλους
  2. Απολαύστε το κρασί σας με μέτρο, χωρίς υπερβολές
  3. Αποφύγετε να πιείτε αν θα οδηγήσετε
  4. Μην πίνετε αν είστε έγκυος ή κάτω του νόμιμου ορίου ηλικίας ακολουθήστε τις οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση
ENOABE

Σχέση Τιμής / Ποιότητας

Σύμφωνα με κλαδικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι ο καταναλωτής ελέγχει τη σχέση τιμής-ποιότητας. Εάν αναρωτιέστε όμως ποιος είναι ο πρώτος πιο σημαντικός παράγοντας, ο τύπος του κρασιού (λευκό, ροζέ ή ερυθρό, ξηρό ή ημίξηρο) είναι εκείνος που μας προβληματίζει πιο πολύ. Η τιμή ενός ερυθρού κρασιού είναι αυτή που παίζει το σημαντικότερο ρόλο, γιατί το λευκό καταναλώνεται με μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερους μήνες του χρόνου, σε σχέση με το ερυθρό.

Πριν την επιλογή μίας φιάλης πρέπει να υπολογίσουμε ότι θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλους. Οπότε σε ένα τραπέζι με φίλους που δεν γνωρίζουν πολλά σε σχέση με τον συνδυασμό κρασιού-φαγητού είναι προτιμότερο να επιλέξουμε σίγουρα ένα εύκολο κρασί και να αποφύγουμε τους εντυπωσιασμούς.

Για τα λευκά και ροζέ κρασιά, που δεν αναφέρουν παλαίωση ή ωρίμαση σε βαρέλι, είναι καλύτερα να προσέχουμε η εσοδεία να είναι κοντά στα δύο έτη. Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός που δεν ελέγχεται απαραίτητα από άτυπο κανόνα ‘’ημερομηνίας κατανάλωσης’’. Για τα λευκά που αναφέρουν το βαρέλι είναι πολύ έξυπνη κίνηση να τους δώσoυμε ακόμη και μία τετραετία. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο μοναδικά θα στηρίξουν ένα γεύμα ή δείπνο. Στα ερυθρά έχουμε περισσότερο χρόνο μπροστά μας.

ΕΝΟΑΒΕ Συνδυασμός κρασιού με φαγητό
ΕΝΟΑΒΕ

Πως το Σερβιρουμε

Ανάλογα με το Φαγητό

Το διάστημα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα πιάτα που συνήθως απολαμβάνουμε, αλλά και η διάθεσή μας ταιριάζουν καλύτερα με τα λευκά και ροζέ κρασιά. Οι σίγουρες επιλογές μας είναι: ένα δροσερό ποτήρι από λευκή ακόμη και γηγενής ελληνική ποικιλία ή ένα ροζέ με το χαρακτηριστικό salmon pink χρώμα που αποτελεί πλέον και τη νέα τάση. Αν πάλι μιλήσουμε για γευστικούς συνδυασμούς, ψαρικά και θαλασσινά συνδυάζονται τέλεια με ένα λευκό κρασί, ενώ η ντομάτα, το παντζάρι και τα λαδερά πιάτα αναζητούν το ροζέ. Ομοίως και τα κλασικά ελληνικά πιάτα της κουζίνας μας.

Επειδή όμως η απόλαυση ενός κρασιού είναι και υποκειμενική υπόθεση, καλό είναι να μην αφήνουμε τους κανόνες να μας περιορίζουν. Επομένως δεν λέμε όχι σε ένα φρέσκο ερυθρό κρασί, στη σωστή δροσερή θερμοκρασία σερβιρίσματος, όπως 16°C-18°C, όποια εποχή και να το καταναλώσουμε.

Για να απολαύσεις ένα κρασί δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Ξεκίνησε όμως από την επιλογή του ποτηριού. Η νέα τάση στα ποτήρια κρασιού είναι τα χαμηλά ποτήρια ‘’τύπου νερού’’. Με λίγη προσοχή στην ποιότητα του γυαλιού μπορείτε να απολαύσετε κάθε τύπο κρασιού στο ίδιο ποτήρι.

Για να βρούμε τον καλύτερο σύμμαχο στο συνδυασμό του πιάτου μας αυτό που χρειαζόμαστε είναι ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Για παράδειγμα όσο πιο πολλά μπαχαρικά ή λιπαρές γεύσεις χρησιμοποιούμε τόσο πιο έντονο πρέπει να είναι και το κρασί μας. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και στη διάθεση μας την ώρα που ετοιμάζουμε το φαγητό.

Για παράδειγμα:

Ένα ελαφρύ ξηρό λευκό κρασί από ποικιλίες όπως: Sauvignon blanc ή Μαλαγουζιά, μπορεί να συνοδεύσει πιάτα όπως σαλάτες και διάφορα λαχανικά.

Ένα λευκό από ποικιλία όπως: Μοσχάτο, το βρίσκουμε δίπλα σε πικάντικα πιάτα ή εξωτικές γεύσεις.

Ένα λευκό με πέρασμα από βαρέλι ή ελάχιστη παλαίωση από ποικιλίες όπως: Ασύρτικο, συνοδεύει κρεμώδεις και λιπαρές γεύσεις.

To έντονα αρωματικό ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο σε πιάτα μεσογειακής κουζίνας γίνεται ο απόλυτος σύμμαχος.

Τα ερυθρά κρασιά από ποικιλίες όπως Merlot, Pinot Noir ψάχνουν πιάτα κοντά στα μανιτάρια, το κοτόπουλο και έντονες μακαρονάδες.

Οι ποικιλίες όπως Aγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και αντίστοιχες διεθνείς συνοδεύουν χοιρινό ή μοσχάρι με έντονες σάλτσες.

Για τα στιβαρά ερυθρά από ποικιλίες όπως Syrah, η επιλογή καπνιστού ή barbecue είναι η καλύτερη λύση.

Στoυς λευκούς ή ροζέ οίνους:

Για να πετύχετε τις θερμοκρασίες σερβιρίσματος δεν χρειάζεται να γεμίσετε το σπίτι θερμόμετρα. Για τους λευκούς οίνους που βρίσκονται σε ένα εύρος αλκοόλ από 9 έως 14% η πρόταση θερμοκρασίας σερβιρίσματος είναι 12°C-16°C.

Να έχετε πάντα στο νου ότι εάν ένα κρασί θέλουμε να καταναλωθεί κρύο θα πρέπει να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο. Εάν βιάζεστε μπορείτε πριν να το βρέξετε ελαφρά. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε σαμπανιέρα προτιμήστε αρκετό νερό και λίγο πάγο.

Mία σαμπανιέρα με πολύ πάγο θέλει περισσότερο χρόνο για να φέρει τη σωστή θερμοκρασία.

Στους ερυθρούς οίνους:

Για νεαρούς ερυθρούς οίνους με 10-15% alc και με μέτριο αλκοόλ παράδειγμα 12-17% alc σε αλκοόλ κρασιά επιλέγουμε θερμοκρασία σερβιρίσματος μεταξύ 16°C-18°C ακόμη και 14°C, γιατί το ερυθρό καταναλώνεται πιο αργά.

Μην ξεχνάτε πως το κρασί με περιεχόμενο 0,75 πωλείται σε αυτό το μέγεθος για να μοιράζεται και για να το απολαύσετε πάντα να έχετε στο νου ότι είναι ανεξερεύνητο. Οπότε όλα τα παραπάνω χρειάζονται τη δική σας πινελιά και εμπειρία.

ENOABE

Πώς το Διατηρούμε

Στο Σπίτι

Όταν τύχει να διαβάσετε για τη θερμοκρασία δωματίου ενός χώρου υπολογίστε ότι η ιδανική είναι 22°C με 24°C.

ΕΝΟΑΒΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Οδηγιες Καταναλωσης

Για Χαμηλό Ρίσκο

ΕΝΟΑΒΕ Οδηγίες για κατανάλωση
Έως και 2 ποτά

Μονάδες αλκοόλ ημερησιώς για τις γυναίκες

ΕΝΟΑΒΕ Οδηγίες για κατανάλωση
Έως και 3 ποτά

Μονάδες αλκοόλ ημερησίως για τους άντρες

ΕΝΟΑΒΕ Οδηγίες για κατανάλωση
Όχι παραπάνω από 4 ποτά

Μονάδες αλκοόλ σε οποιαδήποτε περίσταση

Follow us on instagram