Αργυρακης
ιστορία και η ενασχόληση της οικογένειας Αργυράκη με το κρασί, ξεκινάει από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από το χωριό Κουκλουτζά της Σμύρνης. Εκεί, ο Γιώργος Αργυράκης έμπορος αλόγων, ακολουθώντας την πλούσια αμπελουργική παράδοση της περιοχής έφτιαχνε στο κτήμα του τα πρώτα κρασιά με γηγενείς ποικιλίες όπως το Φιλέρι και το Μπατίκι.
Έπειτα από τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (Κουκλουτζάς) και συνέχισε να καλλιεργεί σταφύλια φτιάχνοντας το δικό της κρασί. Όταν ο εγγονός πια, Γιώργος Αργυράκης αποφάσισε μετά τις σπουδές του στο Χημικό, να γίνει οινολόγος, αυτό το γεγονός αποτέλεσε μια φυσική εξέλιξη τις οικογενειακής παράδοσης. Έπειτα από μια μακρόχρονη πορεία στο χώρο της οινοποίησης και των κρασιών, ο Γιώργος Αργυράκης αποφάσισε, να δημιουργήσει τα δικά του κρασιά προσφέροντας ένα ιδιαίτερο συνδυασμό κοσμοπολίτικων ιδεών και νοσταλγίας των χαμένων πατρίδων.
Σήμερα οι δύο γιοι του, Κωνσταντίνος και Σπύρος Αργυράκη, δημιούργησαν ένα μικρό βιοκλιματικό οινοποιείο 100% ενεργειακά αυτόνομο αποδεικνύοντας έτσι και τον μεγάλο σεβασμό της οικογένειας στο περιβάλλον.

1997
Το οινοποιείο μας ασχολείται με την ποικιλία Ξινόμαυρο. Μια ποικιλία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη το όνομα της με τον τόπο της Νάουσας, δημιουργώντας έτσι και το ΠΟΠ Νάουσας.
“Παίζοντας” λοιπόν με το Ξινόμαυρο δημιουργήσαμε ενα ΠΟΠ Ξινόμαυρο με σεβάσμο στην παράδοση, αλλά και ενα ΠΟΠ με μια πιο σύγχρονη οπτική.
Οι αμπελώνες μας ηλικίας έως και 40 ετών, βρίσκονται στο όρος Βέρμιο, με υψόμετρο από 150 έως 180 μέτρα. Φυτεμένοι στις νοτιοανατολικές ηλιόλουστες πλαγιές του βουνού, εκφράζουν την τυπικότητα της περιοχής.
Βασικά χαρακτηριστικά αμπελώνα – μια γενική αποτύπωση
Τοποθεσία: Τρίλοφος Νάουσας
Συνολική έκταση: 20 στρέμματα
Προσανατολισμός: κλίση εδάφους: Νοτιοανατολική έκθεση – 2-6%
Υψόμετρο: Υπο-ζώνη Α : 150m Υπό- ζώνη Β: 150-180m
Δασικές και θαμνώδεις περιοχές.
Το κλίμα της Νάουσας είναι ηπειρωτικό: η επάρκεια βροχών το χειμώνα βοηθάει στην αποκατάσταση του αποθέματος νερού στο έδαφος, ενώ η καλοκαιρινή ξηρασία, διασφαλίζει τις ξηρές συνθήκες που ευνοούν την πολυπλοκότητα του φρούτου. Οι υψηλές διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας στην περίοδο ωρίμανσης, εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο το κρασί μας.


ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
Το Οινοποιείο δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού