Follow Us

Μπουταρη

Οινοποιητική

Η

Μπουτάρη αποτελεί μία από τις ιστορικότερες & μεγαλύτερες ελληνικές οινοποιίες. Δραστηριοποιώντας με 6 οινοποιεία στις πιο σημαντικές αμπελουργικές ζώνες έχει θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού και έχει συμβάλλει στην αναβίωση και ανάπτυξη γηγενών ποικιλιών. Η παρουσία της σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η πληθώρα των διακρίσεων που έχει λάβει έως σήμερα την καθιστούν άξια πρέσβειρα του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

1879

Μπουταρη Ναουσα

Οινοποιείο

Το πρώτο Οινοποιείο της, ιδρύθηκε στη Νάουσα σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Μακεδονίας, στις ανατολικές παρυφές του Βερμίου. Το οινοποιείο Μπουτάρη στη Νάουσα αποτελεί έναν μοναδικό σταθμό στην εξέλιξη του κρασιού σε μία από τις πιο σημαντικές πατρίδες του, τη Μακεδονία. Από εκεί, το 1879 ξεκίνησε η πορεία της Οινοποιίας, που ανέδειξε το ελληνικό κρασί εντός και εκτός συνόρων και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποίησης μέχρι και σήμερα.
ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Η ερυθρή ποικιλία Ξινόμαυρο (ΠΟΠ Νάουσα) δίνει εξαιρετικά ερυθρά κρασιά επιδεικτικά παλαίωσης, καθώς και πολλούς διαφορετικούς τύπους οίνων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε και η καλλιέργεια των ξενικών ποικιλιών Merlot και Syrah, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν εντυπωσιακά και οδήγησαν στη δημιουργία μονοποικιλιακών κρασιών αλλά και σε εξαιρετικά χαρμάνια με το Ξινόμαυρο. Τούτο αποδεικνύει το δυναμικό του αμπελώνα και τις περαιτέρω δυνατότητες αξιοποίησής του. Επιλέγοντας τα σταφύλια από τις διαφορετικές υποπεριοχές της Νάουσας παράγονται τα φημισμένα ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ καθώς και αρκετά ΠΓΕ ΗΜΑΘΙΑ – ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από ποικιλίες όπως MERLOT και SYRAH

ΕΝΟΑΒΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις, παραποτάμιες εκτάσεις.

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΛΙΜΑ

Εύκρατο µεσογειακό, µε τάσεις ηπειρωτικού κλίµατος

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η Οινοποιία Μπουτάρη δημιούργησε στην περιοχή μια ομάδα συμβεβλημένων παραγωγών επιλεγμένων αμπελώνων και ανέλαβε τη διαχείρισή τους. Η ενέργεια αυτή οδήγησε στη κατάταξη των αμπελώνων σε ποιοτικά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι αμπελώνες της βρίσκονται στις ηλιόλουστες νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου προφυλαγμένοι από τους κρύους βόρειους ανέμους. Οι άφθονες βροχοπτώσεις και το σχετικά δροσερό κλίμα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ασβεστούχα, ιδανικά για την παραγωγή κρασιών με πλούσιο σώμα.

Τοποθεσία: Νάουσα
Συνολική έκταση: 50 ha
Προσανατολισμός: νοτιοανατολική
Κλίση εδάφους:
2-12%
Υψόμετρο:
ΦΥΤΙΑ: 300 Μ
ΤΡΙΛΟΦΟΣ: 50-100 Μ
ΜΑΡΙΝΑ: 80-100  Μ

Μπουταρη Γουμενισσα

Οινοποιείο

Βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην ορεινή Γουμένισσα, το Οινοποιείο Μπουτάρη άρχισε να λειτουργεί το 1984, και για πολλά χρόνια ήταν το μοναδικό Οινοποιείο της περιοχής. Το κτήμα Μπουτάρη στη Γουμένισσα βρίσκεται στη Κοινότητα της Φιλυριάς του νομού Κιλκίς. Η οινοποιία αγόρασε στο τέλος της δεκαετίας του '80 την συγκεκριμένη έκταση η οποία σε συνδυασμό με την λειτουργία του οινοποιείου Μπουτάρη στην περιοχή από το 1984, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η αμπελοκαλλιέργεια να γίνει και πάλι από τις κυριότερες ασχολίες του τόπου.
ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Τα ΠΟΠ ΓΟΥΕΝΙΣΑ προέρχονται από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, που ευδοκιμούν στην περιοχή λόγω κλίματος και εδαφικής σύστασης. Τα ΠΓΕ κρασιά που παράγονται προέρχονται ως μονοποικιλιακά αλλά και ως χαρμάνια με ποικιλίες που έχουν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια (Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και άλλες)

Το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα και Cabernet Sauvignon.

ΕΝΟΑΒΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΛΙΜΑ

Ηπειρωτικό κλίμα.

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας Μπουτάρη, που καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας φυτεύτηκε το 1991. Η συνολική έκταση του κτήματος είναι 66 στρέμματα, από τα οποία ο αμπελώνας καταλαμβάνει τα 55. Αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοφυτεμένα αμπέλια της περιοχής με περισσότερα από 400 φυτά ανά στρέμμα, έχει δυτικό προσανατολισμό και υψόμετρο που φτάνει τα 187 μέτρα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα και ισχυρούς βόρειους ανέμους. Τα εδάφη του αμπελώνα, ασβεστολιθικά, ξηρικά, καλά αποστραγγιζόμενα, εμφανίζουν αρκετές παραλλαγές ως προς το βάθος και τη σύνθεσή τους.

Τοποθεσία: ΒΑΚΟΥΦΙΚΑ
Συνολική έκταση: 5,73 ha
Προσανατολισμός: δυτικός
Κλίση εδάφους:
8%
Υψόμετρο: 187 μ

Γουμένισσα, T.K. 613 00 Κιλκίς
ΕΝΟΑΒΕ Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος

Στενήμαχος, Ημαθίας

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Το Οινοποιείο δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού

Τ Ο Μ Ε Α Σ Ο Ι Ν Ο Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Υ
INFO
Follow us on instagram