Μπουταρη
Οινοποιητική
Μπουτάρη αποτελεί μία από τις ιστορικότερες & μεγαλύτερες ελληνικές οινοποιίες. Δραστηριοποιώντας με 6 οινοποιεία στις πιο σημαντικές αμπελουργικές ζώνες έχει θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού και έχει συμβάλλει στην αναβίωση και ανάπτυξη γηγενών ποικιλιών. Η παρουσία της σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η πληθώρα των διακρίσεων που έχει λάβει έως σήμερα την καθιστούν άξια πρέσβειρα του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

1879
Μπουταρη Ναουσα
Οινοποιείο
Η ερυθρή ποικιλία Ξινόμαυρο (ΠΟΠ Νάουσα) δίνει εξαιρετικά ερυθρά κρασιά επιδεικτικά παλαίωσης, καθώς και πολλούς διαφορετικούς τύπους οίνων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε και η καλλιέργεια των ξενικών ποικιλιών Merlot και Syrah, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν εντυπωσιακά και οδήγησαν στη δημιουργία μονοποικιλιακών κρασιών αλλά και σε εξαιρετικά χαρμάνια με το Ξινόμαυρο. Τούτο αποδεικνύει το δυναμικό του αμπελώνα και τις περαιτέρω δυνατότητες αξιοποίησής του. Επιλέγοντας τα σταφύλια από τις διαφορετικές υποπεριοχές της Νάουσας παράγονται τα φημισμένα ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ καθώς και αρκετά ΠΓΕ ΗΜΑΘΙΑ – ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από ποικιλίες όπως MERLOT και SYRAH
Δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις, παραποτάμιες εκτάσεις.
Εύκρατο µεσογειακό, µε τάσεις ηπειρωτικού κλίµατος
Η Οινοποιία Μπουτάρη δημιούργησε στην περιοχή μια ομάδα συμβεβλημένων παραγωγών επιλεγμένων αμπελώνων και ανέλαβε τη διαχείρισή τους. Η ενέργεια αυτή οδήγησε στη κατάταξη των αμπελώνων σε ποιοτικά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι αμπελώνες της βρίσκονται στις ηλιόλουστες νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου προφυλαγμένοι από τους κρύους βόρειους ανέμους. Οι άφθονες βροχοπτώσεις και το σχετικά δροσερό κλίμα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ασβεστούχα, ιδανικά για την παραγωγή κρασιών με πλούσιο σώμα.
Τοποθεσία: Νάουσα
Συνολική έκταση: 50 ha
Προσανατολισμός: νοτιοανατολική
Κλίση εδάφους: 2-12%
Υψόμετρο:
ΦΥΤΙΑ: 300 Μ
ΤΡΙΛΟΦΟΣ: 50-100 Μ
ΜΑΡΙΝΑ: 80-100 Μ
Μπουταρη Γουμενισσα
Οινοποιείο
Τα ΠΟΠ ΓΟΥΕΝΙΣΑ προέρχονται από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, που ευδοκιμούν στην περιοχή λόγω κλίματος και εδαφικής σύστασης. Τα ΠΓΕ κρασιά που παράγονται προέρχονται ως μονοποικιλιακά αλλά και ως χαρμάνια με ποικιλίες που έχουν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια (Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και άλλες)
Το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα και Cabernet Sauvignon.
Δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.
Ηπειρωτικό κλίμα.
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας Μπουτάρη, που καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας φυτεύτηκε το 1991. Η συνολική έκταση του κτήματος είναι 66 στρέμματα, από τα οποία ο αμπελώνας καταλαμβάνει τα 55. Αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοφυτεμένα αμπέλια της περιοχής με περισσότερα από 400 φυτά ανά στρέμμα, έχει δυτικό προσανατολισμό και υψόμετρο που φτάνει τα 187 μέτρα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα και ισχυρούς βόρειους ανέμους. Τα εδάφη του αμπελώνα, ασβεστολιθικά, ξηρικά, καλά αποστραγγιζόμενα, εμφανίζουν αρκετές παραλλαγές ως προς το βάθος και τη σύνθεσή τους.
Τοποθεσία: ΒΑΚΟΥΦΙΚΑ
Συνολική έκταση: 5,73 ha
Προσανατολισμός: δυτικός
Κλίση εδάφους: 8%
Υψόμετρο: 187 μ


ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
Το Οινοποιείο δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού