ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2023
Το 2023 χαρακτηρίζεται ως μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, με εμφανείς τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Ήταν η χρονιά των «έμπειρων αμπελουργών» αφού απαιτήθηκε συνεχής και επίμονη παρουσία στο αμπέλι για την τήρηση των ενδεδειγμένων καλλιεργητικών τεχνικών και την ορθή φυτοπροστασία.
Ο χειμώνας σε ολόκληρη την Ελλάδα ήταν ήπιος, χωρίς ιδιαίτερες χιονοπτώσεις και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του πρώτου μήνα του καλοκαιριού οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της εποχής και οι βροχοπτώσεις άφθονες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης του βλαστικού κύκλου αλλά και την εμφάνιση περονόσπορου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην έναρξη της βλαστικής περιόδου οδήγησαν σε οψίμηση της παραγωγής κατά μέσο όρο 7 με 10 ημέρες ανάλογα με την περιοχή. Ο συνδυασμός των έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου με τις θερμές και ξηρές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου του καλοκαιριού οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής μεταξύ 30-40% ενώ στα νησιά η μείωση ξεπέρασε το 50%.
Παρόλα αυτά, η παραγωγή που παρέμεινε στα φυτά έδωσε κρασιά υψηλής ποιότητας, με συμπυκνωμένο φρούτο και πολύ ικανοποιητική δομή.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Ο χειμώνας του 2022-2023 ήταν ήπιος με υψηλές σχετικά θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις. Αντίθετα, η άνοιξη ξεκίνησε με χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχοπτώσεις. Έτσι, η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του Παγγαίου έγινε στις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ο καιρός ήταν πολύ δροσερός, με πολλές βροχές, που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου. Λόγω όμως των βροχοπτώσεων, ο κίνδυνος για ασθένειες ήταν υψηλός και, για να αποφευχθούν, χρειαζόταν καθημερινή μέριμνα. Μετά τις 10 Ιουλίου και για έναν περίπου μήνα είχαμε καύσωνες, χωρίς παρουσία βροχοπτώσεων και η ωρίμαση των σταφυλιών ξεκίνησε τελικά στο τέλος Ιουλίου.
Ο τρυγητός των λευκών ποικιλιών άρχισε 21 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Η ωρίμαση των λευκών σταφυλιών Chardonnay, Βιδιανό, Semillon και Ασύρτικο εξελίχθηκε ομαλά και οδήγησε στη δημιουργία πολύ αρωματικών οίνων, με καλή δομή, εξαιρετική οξύτητα, ισορροπία και ιδιαίτερη φρεσκάδα.
Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου. Οι ερυθροί οίνοι από τις ποικιλίες Pinot Noir, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και καλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρύγου είχαμε ελάχιστες βροχοπτώσεις, γεγονός που βοήθησε στην εξαιρετική συγκομιδή των σταφυλιών χωρίς προβλήματα.
Γενικά, η σοδειά του 2023 θα μας χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι ίδια με αυτήν του 2021. Έτσι το 2023 χαρακτηρίζεται ως μία εξαιρετική χρονιά για την περιοχή του Παγγαίου, παρά τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης της αμπέλου κατά τη βλαστική περίοδο.
ΔΡΑΜΑ
Οι καιρικές συνθήκες στην Δράμα τον χειμώνα 2022-2023 εξελίχθηκαν με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων ενώ την άνοιξη οι βροχές συνεχίστηκαν και οι θερμοκρασίες παρέμειναν χαμηλότερες από ότι συνήθως, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση της ανθοφορίας κατά μία εβδομάδα σε σχέση με την περσυνή χρονιά.
Οι βροχές του Μαΐου δεν ήταν ιδιαίτερα έντονες και δεν ευνόησαν την εμφάνιση ασθενειών, σε συνδυασμό όμως με τις χαμηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε ένα χαμηλό φορτίο.
Ο Ιούνιος έφερε πολλές βροχές και προς το τέλος του άρχισε η άνοδος της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα η καρπόδεση και ο περκασμός να καθυστερήσουν κατά 7 με 13 ημέρες.
Όσον αφορά στον τρύγο, οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν αρκετά χαμηλές και κατά περίπτωση έως και 30% χαμηλότερες σε σχέση με το 2022.
Οι καιρικές συνθήκες στην αρχή της τρυγητικής περιόδου ήταν καλές και ο τρύγος για τις λευκές ποικιλίες διεξάχθηκε απρόσκοπτα. Η εμφάνιση βροχών στη συνέχεια είχε αποτέλεσμα την μικρή καθυστέρηση του τρύγου των ερυθρών ποικιλιών.
Οι δροσερές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα, τα λευκά σταφύλια και τα κόκκινα που τρυγήθηκαν για παραγωγή ροζέ κρασιών, να εμφανίζουν υψηλό αρωματικό δυναμικό, φρεσκάδα και φινέτσα. Ταυτόχρονα, λόγω των χαμηλών αποδόσεων, είχαν συμπύκνωση στο στόμα και υψηλές οξύτητες.
Τα κόκκινα σταφύλια είχαν παραπλήσια χαρακτηριστικά με κυρίαρχο το έντονο φρούτο και την πολύ καλή συμπύκνωση.
Οι φαινολικές ωριμότητες φαινόταν να καθυστερούν και χρειάστηκε υπομονή μέχρι τα σταφύλια να είναι έτοιμα για τον τρυγητό. Προορίζονται για τη δημιουργία γεμάτων στο στόμα κρασιών, που θα αναδείξουν ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο αρωματικό προφίλ, με κυρίαρχο στο στόμα το φρούτο. Αναμένεται να δώσουν κρασιά ικανά για μακρά παλαίωση.
ΕΠΑΝΟΜΗ
Η φετινή χρονιά ήταν όψιμη και πολύ ιδιαίτερη, με ασυνήθιστες θερμοκρασίες και κατανομή της βροχής. Απαιτητική για τους αμπελουργούς, καθώς οι συνθήκες ευνόησαν τις ασθένειες μυκητολογικής φύσεως, που όμως στο τέλος, με πολλή δουλειά και συνεχή επαγρύπνιση, μας επιβράβευσε με υψηλής ποιότητας σταφύλια.
Ο χειμώνας ήταν ήπιος, χωρίς πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς χιόνι και λίγες βροχοπτώσεις. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου που η θερμοκρασία έφτασε το μηδέν.
Την άνοιξη επικράτησαν σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τους 13,5οC, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση της εκβλάστησης κατά 12 μέρες περίπου (περί τις 20 Μαρτίου), και πολλές βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την ανάπτυξη του φυτού αλλά και την εμφάνιση ασθενειών, απαιτώντας άμεσες επεμβάσεις όταν κρίθηκε απαραίτητο.
Τον μήνα Μάιο άρχισε να επανέρχεται η θερμοκρασία στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όμως η άνθιση καθυστέρησε κατά περίπου 10 μέρες από το συνηθισμένο (20 Μαΐου).
Το καλοκαίρι επικράτησαν, σε γενικές γραμμές, φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, με εξαίρεση ενός δεκαημέρου στα μέσα Ιουλίου. Στα μέσα Ιουνίου και μέσα Αυγούστου σημειώθηκαν λίγες βροχοπτώσεις, που ήταν ωφέλιμες για την ομαλή ωρίμαση του σταφυλιού (περκασμός: 26 Ιουλίου).
Ο φετινός τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που βοήθησαν στην ιδανική ωρίμαση των σταφυλιών. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου με τις διεθνείς ποικιλίες και οκοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτέμβρη με το Ξινόμαυρο.
Οι ποσότητες των λευκών σταφυλιών σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξεως του 10% λόγω των νέων φυτεύσεων ενώ των ερυθρών παρέμειναν το ίδιο.
Σε γενικές γραμμές το 2023 ήταν μια απαιτητική αλλά τελικά πολύ καλή χρονιά για την Επανομή.
Τα λευκά και ροζέ κρασιά εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά εντυπωσιακή φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και εξαιρετική δομή.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στους αμπελώνες που καλλιεργούνται βιολογικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήταν καταστροφικές.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Μαϊου και πρώτου δεκαπενθήμερου Ιουνίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικότατο μέρος της παραγωγής από την εμφάνιση περονόσπορου, κυρίως στους βοστρύχους των σταφυλιών. Κατά τις πρωινές ώρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τα αμπέλια δεν στέγνωναν και παρά τις παρεμβάσεις με χαλκούχα σκευάσματα που είναι τα μόνα επιτρεπτά στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας δεν ήταν δυνατό να διασωθεί παρά ελάχιστο μέρος της παραγωγής.
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο του χειμώνα ήταν ιδιαίτερα ήπιες, με απουσία χιονοπτώσεων, χαμηλές βροχοπτώσεις και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο. Η αρχική εκτίμηση για πρωίμηση ανατράπηκε από τις υψηλές βροχοπτώσεις που άρχισαν από το δεύτερο μισό Απριλίου και συνεχίστηκαν για ολόκληρο τον Μάιο και μέχρι τα μισά Ιουνίου. Επιπλέον, ενώ οι θερμοκρασίες στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου ήταν υψηλές, η περίοδος Μαϊου – Ιουνίου ήταν ιδιαίτερα δροσερή. Ακολούθησε ένα άνυδρο και θερμό καλοκαίρι με έντονη μεταβολιστική δραστηριότητα της αμπέλου και τα σημαντικά υδατικά αποθέματα των προηγούμενων μηνών εξαντλήθηκαν γρήγορα, γεγονός που επέβαλε την εφαρμογή ελεγχόμενης άρδευσης.
Οι ποσότητες ήταν ελαφρώς αυξημένες από τους χαμηλούς μέσους όρους προηγούμενων σοδειών, κυρίως στα αμπέλια όπου υπήρχε δυνατότητα άρδευσης. Στους υπόλοιπους αμπελώνες οι οποίοι εμφάνισαν μία μικρή οψίμηση η παραγωγή τους κινήθηκε στις συνήθεις για την περιοχή ποσότητες.
Η περίοδος της ωρίμανσης εξελίχθηκε εξαιρετικά καλά. Οι πρώιμες λευκές ποικιλίες παρουσίασαν δεκαήμερη οψήμιση σε σχέση με τον μέσο όρο δεκαετίας. Αυτή η επιμήκυνση του βλαστικού κύκλου βοήθησε την γενναιόδωρη παραγωγή γευστικών και αρωματικών στοιχείων με κύρια χαρακτηριστικά τα εξαιρετικά επίπεδα τραγανής οξύτητας η οποία, εκφράζεται με ένα πολύ ισορροπημένο pH, και την εξαιρετικά πλούσια ανάπτυξη των τυπικών αρωματικών χαρακτηριστικών των καλλιεργούμενων λευκών ποικιλιών. (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc και Chardonnay).
Αναφορικά με τις ερυθρές ποικιλίες, με μεγάλο πρωταγωνιστή βέβαια το Ξινόμαυρο, έχουμε μία πρωτόγνωρη φαινολική ωριμότητα και εκχυλισιμότητα τανινών που εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές της ζώνης ΠΟΠ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ποικιλία αυτή, θα είναι πρωταγωνιστής στα επόμενα χρόνια, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο την μεγάλη αντοχή της αλλά και την προσαρμοστικότητά της στην κλιματική αλλαγή.
Σε ότι αφορά στους ροζέ ΠΟΠ οίνους, παρουσιάζουν γευστικά πλούσια και τραγανή οξύτητα, με τυπικά αρώματα μικρόκαρπων κόκκινων φρούτων.
ΝΑΟΥΣΑ
Η περσινή καλλιεργητική χρονιά στη Νάουσα χαρακτηρίζεται από αυξημένες βροχοπτώσεις που διήρκησαν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο συνολικού ύψους 393,8 mm ενώ ο μέσος όρος για την ίδια περίοδο είναι 286,9 mm. Οι βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια της Άνοιξης και στους πρώτους μήνες της ωρίμανσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει η συνεχής επαγρύπνηση για φυτοπροστασία για να προφυλαχθεί η παραγωγή από ασθένειες.
Ειδικά τον Μάϊο υπήρχε συνολική βροχόπτωση 120,8 mm σε σχέση με τον μέσο όρο που είναι 44,5 mm. Από πλευράς θερμοκρασίας, η Νάουσα είχε ζεστό χειμώνα με αυξημένες θερμοκρασίες ειδικά τον Δεκέμβριο όπου η μέση θερμοκρασία ήταν σχεδόν 4 C μεγαλύτερη ενώ η Άνοιξη παρουσίασε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ οτι κανονικά. Αυτό είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση στην έναρξη του βλαστικού κύκλου. Κατά την διάρκεια της ωρίμανσης, μέχρι και στις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρχε ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η χρονιά αλλά η αλλαγή του καιρού με χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, υψηλές την ημέρα και χαμηλά επίπεδα υγρασίας δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την ωρίμανση των σταφυλιών.
Ο τρύγος των λευκών ποικιλιών έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ενώ των ερυθρών ξεκίνησε στο τέλος του ίδιου μήνα και ολοκληρώθηκε στις αρχές του Οκτώβρη.
Οι ξενικές ποικιλίες syrah και merlot τρυγήθηκαν στη Νάουσα 12 με 14 Σεπτεμβρίου ενώ ο κύριος όγκος του Ξινόμαυρου ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου σε ιδανικές καιρικές συνθήκες για να επιτευχθεί μία πολλή καλή πορεία ωρίμανσης. Κάποιες εξαιρέσεις αφυδατωμένων αμπελοτεμαχίων τρυγήθηκαν πιο νωρίς.
Ποιοτικά τα κρασιά φαίνεται να έχουν έντονο και ζωηρό χρώμα σε σχέση με άλλες χρονιές, με υψηλό αλκοολικό βαθμό, μέσου όρου 13% ενώ στο στόμα ξεχωρίζουν οι μαλακές, σχετικά, τανίνες.
Όπως σε όλες τις ποικιλίες, πολύ δε περισσότερο στο Ξινόμαυρο η μειωμένη παραγωγή έδωσε πιο συγκεντρωμένο φρούτο, και ποιότητα που μοιάζει πολύ καλή έως και εξαιρετική.
Η παραγωγή σε σχέση με πέρσι ήταν μειωμένη ανάλογα με τις καλλιεργητικές πρακτικές του κάθε παραγωγού. Αυτοί που προσέξανε και ενέργησαν εντατικά δεν είχαν μείωση. Άλλοι που ακολούθησαν τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας χωρίς να αυξήσουν τις παρεμβάσεις είχαν μείωση μέχρι και 45%.
Οι τιμές παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με τις περσινές.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο μέλλον σε πολλές περιοχές είναι αυτό της μείωσης της παραγωγής εξαιτίας φυσικών εχθρών, όπως τα πουλιά, τα αγριογούρουνα κλπ. Η μεγάλη εγκατάλειψη κτημάτων στην ελληνική ύπαιθρο και οι συνεχείς καταστροφές δασικών εκτάσεων θα κάνουν εντονότερο το φαινόμενο στο εγγύς μέλλον.
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
Οι 2 χειμερινοί μήνες του 2023 χαρακτηρίστηκαν από σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές για την εποχή βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η έκπτυξη των οφθαλμών να μετατοπιστεί περίπου ένα μήνα νωρίτερα.
Οι μήνες Απρίλιος, Μάϊος και Ιούνιος χαρακτηρίστηκαν από έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα αφενός να καθυστερήσει η βλάστηση των αμπελιών κατά 15 ημέρες, αφετέρου να εκδηλωθεί περονόσπορος κυρίως στα φύλλα, αλλά κατά σημεία και σε ταξιανθίες.
Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στις λευκές ποικιλίες και τις γαλλικές κόκκινες, ενώ το Ξινόμαυρο παρουσίασε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Το Μάϊο σημειώθηκε χαλαζόπτωση στα πιο ορεινά σημεία της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας, η οποία οδήγησε σε 20% μείωση παραγωγής σε συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο.
Από τον Ιούνιο και μετά ξεκίνησε μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας, με καύσωνες και γενικά υψηλές θερμοκρασίες που προκάλεσαν επίσης προβλήματα με εγκαύματα και έντονη έλλειψη νερού, ιδίως σε ξερικούς αμπελώνες.
Ο Ιούλιος χαρακτηρίστηκε από παρατεταμένους καύσωνες με 43°C το πρωί και περίπου 25°C το βράδυ, για περίπου 10 μέρες. Τα φυτά ταλαιπωρήθηκαν πολύ και η ποσότητα επηρεάστηκε σημαντικά. Ο Αύγουστος ήταν αρκετά θερμός, με πολύ έντονη βροχόπτωση μετά τα μέσα του μήνα και θερμοκρασίες καύσωνα όλη την τελευταία εβδομάδα. Το Σεπτέμβριο ξεκίνησαν να πέφτουν οι θερμοκρασίες και να αυξάνεται η διαφορά θερμοκρασίας μέρας και νύχτας. Σημειώθηκαν μικρές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel αλλά και μέχρι τα τέλη του μήνα, οι οποίες όμως δεν επηρέασαν την παραγωγή.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε φέτος ήταν η ποσότητα. Στις λευκές ποικιλίες παρατηρήθηκε μείωση παραγωγής κατά 30% ενώ στις κόκκινες ποικιλίες κατά 15%. Η συνολική μείωση παραγωγής συγκριτικά με το 2022 ήταν 20%
Δεδομένης της μειωμένης παραγωγής, η ποιότητα των σταφυλιών που έμειναν στο αμπέλι και κατάφεραν να τρυγηθούν ήταν εξαιρετική από κάθε άποψη. Η μείωση παραγωγής οδήγησε σε υπερσυγκέντρωση στο επίπεδο της ράγας αλλά και σε απουσία μόλυνσης από βοτρύτη, καθώς δεν υπήρξε μεγάλη ζωηρότητα στα φυτά, και ως εκ τούτου αποφεύχθηκε η πλεονάζουσα υγρασία
Στα λευκά κρασιά αναμένουμε πολύ καλά αποτελέσματα με πλούσια ποικιλιακά αρώματα, ικανοποιητικό επίπεδο αλκοόλ που δεν θα ξεπερνά το 12.5% και εξαιρετικές οξύτητες και pH.
Τα ροζέ κρασιά είναι πολύ αρωματικά, επίσης με πολύ καλές οξύτητες και pH. Το αλκοόλ κυμαίνεται από 11.5% στα αφρώδη μέχρι 12-12.5% στα ήρεμα κρασιά.
Τα κόκκινα κρασιά δεν θα ξεπερνούν το 13% σε αλκοόλ. Η φαινολική ωρίμανση είναι πολύ καλή, οπότε αναμένουμε καλή εξέλιξη των τανινών, πλούσιο χρώμα και καλή δομή. Το φρούτο είναι καλοδιατηρημένο και φρέσκο.
Για την ποικιλία ξινόμαυρο το 2023 ήταν μία από τις καλλίτερες χρονιές με έντονο χρώμα, ώριμες τανίνες, καλές οξύτητες και εξαιρετική δομή.
ΒΕΛΒΕΝΤΟ
Ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος, χωρίς χιονοπτώσεις και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι συνθήκες αυτές ευνόησαν τον περονόσπορο που ξεκίνησε πρώιμα και παρέμεινε στο αμπέλι μέχρι τον τρύγο, μειώνοντας τις ποσότητες των σταφυλιών. Οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου κράτησαν σε εγρήγορση τις εργασίες στο αμπέλι ενώ οι παρατεταμένοι καύσωνες του Ιουλίου δημιούργησαν προβλήματα στην ομαλή ωρίμανση των φυτών. Ο Σεπτέμβρης με τις υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και τις δροσερές νύχτες ήταν αυτός που βοήθησε τις όψιμες ποικιλίες να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ωρίμανσης και να τρυγήσουμε τελικά στα μέσα του Οκτώβρη.
Η φετινή σοδειά έδωσε λευκά και ροζέ κρασιά με μέτριο αλκοόλ, αρωματική ένταση και γεμάτο σώμα. Τα ερυθρά ωρίμασαν καλά, ιδιαίτερα τα φαινολικά τους στοιχεία.
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ
Ο χειμώνας του 2023 ήταν ίσως από τους ηπιότερους των τελευταίων ετών, με τις θερμοκρασίες τους τρείς πρώτους μήνες του χρόνου να κινούνται σε γενικές γραμμές σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο ήταν 2,4˚C και τον Μάρτιο 4,6˚C, ενώ το 2022 οι αντίστοιχες θερμοκρασίες ήταν 0,0˚C και 0,6˚C αντίστοιχα. Γενικά οι χιονοπτώσεις ήταν περιορισμένες, ενώ οι βροχοπτώσεις αρκετά αυξημένες. Η εκτίμηση για μία πρώιμη έναρξη του βλαστικού κύκλου επιβεβαιώθηκαν, αλλά ο ψυχρός καιρός του Απριλίου επανάφεραν το βλαστικό κύκλο σε κανονικά για την περιοχή επίπεδα. Σε αυτό το στάδιο η εκτίμηση ήταν ότι πρόκειται για μια χρονιά που θα κυλούσε χωρίς πολλές απαιτήσεις στον αμπελώνα. Όμως ό Μάιος και ο Ιούνιος επιφύλασσαν πολύ αντίξοες συνθήκες για τους αμπελώνες, με υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων και υγρασίας που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, ευνόησαν την ανάπτυξη μυκήτων στους αμπελώνες.
Ο αντίκτυπος των καιρικών συνθηκών φάνηκε στον τρύγο όπου παρατηρήθηκε μια μείωση της παραγωγής της τάξης του 15-20%. Από εκεί και πέρα οι μήνες που ακολούθησαν, κύλησαν σχετικά ομαλά, με τις έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου να μην δημιουργούν προβλήματα, δίνοντας μας τελικά έναν ελαφρώς όψιμο τρύγο.
Ο τρύγος στην περιοχή ξεκίνησε στις 20/09 με το Traminer τέσσερεις ημέρες πιο αργά από το 2022 και συνεχίστηκε με το Pinot Noir στις 24/09, ενώ ο τρύγος των Cabernet Sauvignon και Merlot ξεκίνησε στις 09/10. Συνολικά ο τρύγος όλων των σταφυλιών χαρακτηρίστηκε από κανονικές περιεκτικότητες σακχάρων και οξύτητες. Όλα τα σταφύλια ήταν σε άριστή υγιεινή κατάσταση παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν.
Η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 350-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχουμε μια καλή εσοδεία για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και οξύτητες ενώ και τα λευκά κρασιά δείχνουν πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα, τυπικότητα στα αρώματα και εκφραστικότητα στο στόμα.