Follow Us

Κατωγι Αβερωφ

Hotel & Winery

Η

ιστορία της εταιρείας Κατώγι Αβέρωφ ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ. Ενταγμένο σε μια ευρύτερη προσπάθεια, με ένα τεράστιο ήδη έργο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα του Αβέρωφ, γεννιέται από το όραμα της αναμπέλωσης των εγκαταλειμμένων πλαγιών της Πίνδου και της αναβίωσης της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα.

Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, το Κατώγι Αβέρωφ διοικείται από τον Αλέξανδρο Ιωάννου, εγγονό του Ε. Αβέρωφ, και συνεχίζει να καλλιεργεί αμπελώνες στην περιοχή του Μετσόβου, εστιάζοντας στην αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες με κρασιά εσοδείας από το 1974 κι έπειτα. Η επισκέψιμη διαδρομή του οινοποιείου, με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, αποτελεί μια πρωτότυπη ξενάγηση στην παραγωγή του κρασιού και στην ιστορία του οινοποιείου και δέχεται περισσότερους από 20.000 επισκέπτες ετησίως. Παράπλευρα στο χώρο του οινοποιείου λειτουργεί ετήσια το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία.

KATOGI AVEROF

1959

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Τα κρασιά από τον αμπελώνα του Μετσόβου, με ΠΓΕ Μέτσοβο, φέρουν έντονο το αποτύπωμα του υψηλού υψομέτρου και του ορεινού κλίματος.

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αμπελώνες στο Γινιέτς είναι οι πιο ορεινοί αμπελώνες της Ελλάδας και βρίσκονται σε υψόμετρο από 950 ως 1050 μέτρα. Σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές της Πίνδου, τα κλήματα ακολουθούν ένα δικό τους ρυθμό και τα σταφύλια αργούν να ωριμάσουν.

Στο Γινιέτς, που στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει «αμπελότοπος», καλλιεργούνται πολλές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Traminer, Βλάχικο, Ντεμπίνα.

Ο τρύγος γίνεται συνήθως κατά τις αρχές ή τα μέσα Οκτώβρη, σαν ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, να κρατά για το τέλος αυτούς τους ορεινούς αμπελώνες της Ηπείρου.

-Τα βασικά χαρακτηριστικά του αμπελώνα:

Τοποθεσία: Μέτσοβο
Συνολική έκταση: 120 Στρέμματα
Προσανατολισμός: Ανατολική (βορειανατολική) και Νότια έκθεση
Κλίση εδάφους: 15-20%
Υψόμετρο: 950-1050m

ΕΝΟΑΒΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ορεινό.

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΛΙΜΑ

Ηπειρωτικό. Κατά την διάρκεια του χειμώνα παρουσιάζει πολλές βροχές και χιόνια. Το καλοκαίρι είναι δροσερό με αρκετές καταιγίδες.

ΕΝΟΑΒΕ Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος
ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Το Οινοποιείο δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού

Τ Ο Μ Ε Α Σ Ο Ι Ν Ο Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Υ
INFO
Follow us on instagram