Follow Us

Κτημα Αλφα

Alpha Estate

T

ο ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος, σε σημαίνουσα γεωμορφολογική θέση, με πανέμορφη θέα στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Βρίσκεται ανάμεσα από το γραφικό χωριό Νυμφαίο, το πανέμορφο χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου (Βίγλας), και το κοσμοπολίτικο χιονοδρομικό σταθμό του Αγ. Αθανασίου (Βόρας - Καϊμακτσαλάν).

Τo υψόμετρο άνω των 600 μ., η γειτνίαση με τις λίμνες, οι βορειοδυτικοί άνεμοι μέτριας έντασης, οι χαμηλές βροχοπτώσεις, τα αμμώδη εδάφη χαμηλής γονιμότητας, σε συνδυασμό με τον επιστημονικά σχεδιασμένο ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα μοναδικό εδαφοκλιματικό περιβάλλον (terroir), στο οποίο αναδεικνύεται η παραγωγή πολύπλοκων, ξεχωριστών και πολυδιάστατων οίνων.

Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ιδρύθηκε το 1997 και είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας δύο οραματιστών, του αμπελουργού 2ης γενιάς Μάκη Μαυρίδη και του οινοποιού – οινολόγου Άγγελου Ιατρίδη, που στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή του Ελληνικού Αμπελώνα και του Ελληνικού Οίνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο ανθρώπινος παράγοντας φροντίζει να αναδειχθούν όλα τα στοιχεία που πλουσιοπάροχα προσφέρει το μοναδικό οικοσύστημα του ενιαίου και ιδιόκτητου αμπελώνα μας των 2.200 στρεμμάτων, στην παραγωγή κρασιών ράτσας. Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς μας είναι η «ψυχή» των ανθρώπων που συνεισφέρουν καθημερινά στο όνειρο. Ο σεβασμός στη φύση, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της ποιότητας και της τυπολογίας των παραγόμενων οίνων, πραγματοποιείται με την εφαρμογή των πλέον ήπιων αμπελουργικών και οινοποιητικών διαδικασιών, οι οποίες βασίζονται στα πιο πρόσφατα διεθνή πρότυπα.

ALPHA ESTATE

1997

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Το Ξινόμαυρο κατέχει τη μεγαλύτερη θέση στην παραγωγή του Κτήματος και σε συνδυασμό με την πολυμορφία που παρουσιάζουν οι υποζώνες της ΠΟΠ Αμύνταιο δίνουν την δυνατότητα διερεύνησης και τελικά παραγωγής μοναδικών κρασιών σε ακόμη πολύ μεγαλύτερη ποικιλομορφία.

Το Κτήμα ΑΛΦΑ καλλιεργεί και παράγει και άλλες ελληνικές ποικιλίες που αναδεικνύονται στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Μαυροδάφνη.

Στα εδάφη μας καλλιεργούνται διεθνείς ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, Merlot, Tannat, Pinot Noir, Montepulciano, Negro Amaro, Barbera κα.

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Το Ξινόμαυρο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Αμυνταίου. Η ταυτότητα της, όπως αναπτύσσεται μέσα στην ζώνη, είναι μοναδική σε σχέση με άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές αντανακλώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος της περιοχής. Η ανάπτυξη της ζώνης στο οροπέδιο της Εορδαίας, η έκθεση του αμπελώνα, το ημι-ηπειρωτικό κλίμα, η γειτνίαση με τις υδάτινες μάζες των λιμνών Βεγορίτιδα και Πετρών, τα στοιχεία σύστασης και δομής του εδάφους, η ηλικία των αμπελιών, έχουν ως αποτέλεσμα την πολυδυναμική έκφραση της ποικιλίας που αντικατοπτρίζεται από την παραγωγή πλειάδας τυπολογίας κρασιών (ξηρών ερυθρών κρασιών, μεγάλης και πολύ μεγάλης παλαίωσης, ημίγλυκων ερυθρών, ροζέ κρασιών, αφρωδών κρασιών, γλυκών κρασιών, blanc de noir κά)

Τοποθεσία: Αμύνταιο
Συνολική έκταση: 2.200  στρέμματα
Προσανατολισμός:  Βορειοδυτικός
Κλίση Εδάφους:  4-5 %
Υψόμετρο:  620-710 μ.

ΕΝΟΑΒΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το αμπελοοινικό ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ του Αμυνταίου είναι προικισμένο με μοναδικά εδαφολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά, όπως αμμώδη ελαφριά εδάφη, φτωχά σε οργανική ύλη και άριστη αποστραγγιστική ικανότητα, τα οποία βρίσκονται πάνω σε ασβεστολιθικό προσχωσιγενή υπόστρωμα που έχουν δημιουργηθεί από τις προϋπάρχουσες λιμναίες αποθέσεις και στο οποίο δημιουργούνται ριζικά συστήματα με πυκνή διακλάδωση και πυκνές τριχοειδείς ρίζες.

Η περιοχή είναι ενταγμένη στο προστατευόμενο δίκτυο NATURA 2000.

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΛΙΜΑ

Ημι-ηπειρωτικό

Τα κλιματικά στοιχεία ενισχύουν στο μέγιστο τη δυνατότητα παραγωγής ευχυμικών συστατικών στο σταφύλι. Ο κρύος χειμώνας με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις εξασφαλίζει στα αμπέλια τις κλιματολογικές συνθήκες για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό και άνυδρο καλοκαίρι. Οι δύο λίμνες εκατέρωθεν του κτήματος, είναι ρυθμιστικός παράγοντας της απαιτούμενης κλιματικής ηπιότητας, ευνοώντας την καλλιέργεια ελληνικών και ξενικών ποικιλιών οιναμπέλου κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και σημειώνονται οι απαραίτητες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας και νύχτας ενώ σχεδόν όλη τη χρονιά φυσούν, συνήθως βορειοδυτικοί, άνεμοι κυμαινόμενης εντάσεως διασφαλίζοντας την άριστη φυτοϋγεία των αμπελώνων.

ΕΝΟΑΒΕ Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος

2ο χλμ. Αμυνταίου-Αγίου Παντελεήμονα, Τ.Κ. 53200, Αμύνταιο

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Το Οινοποιείο δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού

Τ Ο Μ Ε Α Σ Ο Ι Ν Ο Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Υ
INFO
Follow us on instagram