Μικρο Κτημα Τιτου

Γουμένισσα

Σ

τους πρόποδες του Όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήμα Τίτου. Εκεί, πλάι στον ποταμό Σείριο, ο Τίτος Ευτυχίδης φυτεύει το 1972 έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων, με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon, Λημνιό και Viognier.

Η μακρόχρονη φιλία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου με τον Τίτο, οδηγεί τη γυναίκα του, Αγγελική Ευτυχίδη, να μεταβιβάσει το Κτήμα στα χέρια που εμπιστευόταν περισσότερο. Έτσι το 2018, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, φτάνουν στη Γουμένισσα με στόχο να δημιουργήσουν, με αγάπη και σεβασμό, ερυθρούς οίνους υψηλής ποιότητας, ΠΟΠ Γουμένισσα.

Το 2022 ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του αρχικού κτηρίου, όπου με βάση την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική και τα γήινα χρώματα και υλικά, δημιουργήθηκε ένα καλαίσθητο και φιλόξενο οινοποιείο που εναρμονίζεται ιδανικά με το φυσικό περιβάλλον. Αποτελείται από έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο οινοποίησης, το παραδοσιακό κελάρι ωρίμασης, μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα παλαίωσης καθώς χώρους γευσιγνωσίας και υποδοχής επισκεπτών.

MIKRO KTIMA TITOU

1972

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Γουμένισσα Ξινόμαυρο & Νεγκόσκα

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σήμερα, στον ιδιόκτητο αμπελώνα που περιβάλει το οινοποιείο κοντά στην περιοχή Δύο Ποτάμια, καλλιεργούνται 45 στρέμματα με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Επιπλέον καλλιεργούνται 155 στρέμματα στον Γερακώνα, μία από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουμένισσα καθώς και περίπου 70 στρέμματα στη Φιλυριά και στον Πεντάλοφο.

Η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας και με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Η Γουμένισσα θεσμοθετήθηκε ως ζώνη ΠΟΠ το 1979 και είναι μια από τις μικρότερες αμπελοοινικές ζώνες στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει τον δήμο Γουμένισσας καθώς και κοινότητες του νομού Κιλκίς όπως ο Γερακώνας, η Φιλυριά, ο Πεντάλοφος κ.ά. Ο κύριος όγκος των αμπελώνων, που είναι φυτεμένος με τις ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, εκτείνεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικου, σε λόφους με απαλές κλίσεις και υψόμετρο μεγαλύτερο από 150 μέτρα.

Το έδαφος είναι κυρίως αργιλώδες, πλούσιο σε γρανίτη και ασβεστόλιθο, με καλή αποστράγγιση. Το μικρόκλιμα (terroir) της περιοχής θεωρείται κατάλληλο για την εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας.

Τοποθεσία:  Γουμένισσα, περιοχή Δύο Ποτάμια
Συνολική έκταση:  27 εκτάρια
Προσανατολισμός: Κλίση εδάφους: 15% – Νοτιοδυτική και ανατολική έκθεση
Υψόμετρο: 150-280 μ.

ΕΝΟΑΒΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δασικές εκτάσεις, γειτνίαση με τον ποταμό Σείριο και το Όρος Πάικο

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό. Κατά τους χειμερινούς μήνες ο ψυχρός Βαρδάρης διώχνει την υγρασία και το καλοκαίρι, ο ποταμός Σείριος και οι ήπιοι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή μετριάζουν τους καλοκαιρινούς καύσωνες.

ΕΝΟΑΒΕ Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος

Γουμένισσα 61 300, Κιλκίς

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Κτήματος γίνονται κατόπιν συνεννόησης. Ωράριο: Δε-Πα 09:00-15:00

Το Κτήμα παραμένει κλειστό τις εξής μέρες κατά τη διάρκεια του έτους: 1 και 6 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα, Κυριακή και δεύτερη μέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 23 Οκτωβρίου(Ημέρα Απελευθέρωσης Γουμένισσας), 28 Οκτωβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Υπεύθυνη επισκέψιμου: Νυσιρίου Άρτεμις

Τ Ο Μ Ε Α Σ Ο Ι Ν Ο Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Υ
INFO
Follow us on instagram