Follow Us

Nico Lazaridi

Η

NICO LAZARIDI είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μια από τις πρωτοπόρες εταιρίες, η οποία από την ίδρυσή της πριν από 35 χρόνια συνέβαλε στην αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και την επανασύσταση της περιοχής της Δράμας ως οινοποιητική περιοχή.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Νίκος Λαζαρίδης αποφάσισε να μετατρέψει τη μεγάλη αγάπη του για τον κόσμο του κρασιού σε επαγγελματική ενασχόληση. Επικεντρώθηκε στο νομό Δράμας, τον τόπο καταγωγής του, μεταφέροντας τις εμπειρίες του από την Τοσκάνη, όπου είχε ζήσει αρκετό καιρό. Άρχισε να εγκαθιστά αμπελώνες σε διαφορετικές τοποθεσίες και με πρωτοποριακό πνεύμα, το 1987 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πρώτης αμπελουργικής και οινοποιητικής εταιρείας του νομού Δράμας. Η οικογένεια του Νίκου Λαζαρίδη παραμένει ο μοναδικός μέτοχος αυτής της πρώτης οινοποιίας που ιδρύθηκε στην Δράμα.

Από τα διαφορετικά terroir της Δράμας, για να εγκαταστήσει τους νέους αμπελώνες του, επέλεξε την περιοχή της Αγοράς, για την ιδανική τοποθεσία, τη μοναδική μορφολογία και την αξιόλογη αμπελοοινική παράδοση. Σε στρατηγικό σημείο, με θέα όλη την πεδιάδα και τον επιβλητικό όγκο του όρους Παγγαίο, το 1997 ανέγειρε το Οινοποιείο Château Nico Lazaridi.

Μέσα στο οινοποιείο, δημιουργήθηκε η περίφημη πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», η οποία φιλοξενεί τα έργα όλων των σημαντικών καλλιτεχνών, που φιλοτέχνησαν τις ετικέτες των οίνων ενώ και οι κοινόχρηστοι χώροι γέμισαν με έργα τέχνης. Στοχεύοντας στην αξιοποίηση των προϊόντων της ευρύτερης Μακεδονικής γης και τη δημιουργία μοντέρνων κρασιών ποιότητας, το 2000 ιδρύθηκε το οινοποιείο ΜΑΚΕΔΩΝ στις παρυφές του Παγγαίου Όρους.

Η NICO LAZARIDI σήμερα παράγει περισσότερες από 1.300.000 φιάλες κρασιού ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΚΤΗΜΑ NICO LAZARIDI

1987

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ – ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

Το οινοποιείο CHÂTEAU NICO LAZARIDI βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Αγοράς στον Νομό Δράμας, περίπου 14 χλμ δυτικά της πόλης της Δράμας. (Συντεταγμένες: 41.131646606635115, 24.288541760589013)

Το δεύτερο, μη επισκέψιμο οινοποιείο της NICO LAZARIDI, το ΜΑΚΕΔΩΝ, βρίσκεται στην Πιέρια κοιλάδα του Νομού Καβάλας, στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης, στις πλαγιές του Παγγαίου όρους και συγκεκριμένα στην τοπική κοινότητα Πλατανότοπου. (Συντεταγμένες: 40.84855632814593, 24.0673599033355)

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Στο Οινοποιείο Château Nico Lazaridi στην περιοχή της Αγοράς οι επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται δίνουν οίνους με την ένδειξη ΠΓΕ Δράμα και Αγορά.

Στο Οινοποιείο ΜΑΚΕΔΩΝ παράγονται κρασιά με ΠΓΕ Παγγαίο και Μακεδονία. Νέοι αμπελώνες και συνεργασίες στις περιοχές της Νάουσας και του Αμυνταίου διεύρυναν τα προϊόντα της τα τελευταία χρόνια.

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αμπελώνες της NICO LAZARIDI στην Αγορά περιβάλλονται προστατευτικά από το βουνό Φαλακρό στο Βορρά, το Μενοίκιο όρος, το δυτικό όριο του νομού, ενώ στα νοτιαοανατολικά βλέπουμε το Παγγαίο. Βρίσκονται μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Αγοράς, Πηγαδίων και Αδριανής, καταλαμβάνοντας έκταση 800 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 650 στρέμματα αποτελούν ιδιόκτητους αμπελώνες και υπάρχουν περίπου 150 στρέμματα παραγωγών συμβεβλημένων με την εταιρία που εκτείνονται στις ίδιες περιοχές.
Ο κεντρικός αμπελώνας, που βρίσκεται περιμετρικά του οινοποιείου Château Nico Lazaridi, καταλαμβάνει έκταση 350 στρεμμάτων.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι διεθνείς Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah και Sangiovese και οι ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Ξινόμαυρο και Μαυρούδι.

Τοποθεσία: Τοπική Κοινότητας Αγοράς, Δήμος Δοξάτου
Συνολική έκταση: 75 Εκτάρια
Προσανατολισμός:  από τον Βορρά προς τον Νότο και Βορειοδυτικά, Νοτιο-Ανατολική έκθεση
Κλίση Εδάφους:  από 0-7%
Υψόμετρο:  250 μ.
Κλίμα:  Μεσογειακό με έντονες διακυμάνσεις μεταξύ ημέρας και νύχτας
Φυσικό περιβάλλον:  γεωργικές εκτάσεις, κοίτη ρέματος, ιζηματογενή εδάφη με κροκαλοπαγή πετρώματα, που μαρτυρούν την ύπαρξη αποταμιευτήρων νερού στο μακρινό παρελθόν

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η NICO LAZARIDI έχει εγκαταστήσει το δεύτερο οινοποιείο και τους αμπελώνες της στην εύφορη περιοχή της τοπικής κοινότητας Πλατανοτόπου στην Πιέρια κοιλάδα. Η τοποθεσία είναι στη νότια πλευρά του όρους Παγγαίου που συναντά στα νοτιοανατολικά της το όρος Σύμβολο, φτάνοντας μέχρι την παράλια ζώνη του Νομού Καβάλας και τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα: ένας τόπος ευλογημένος, γνωστός από την αρχαιότητα για το εύφορο έδαφος και κλίμα του. Οι πλαγιές προστατεύονται από τους γύρω ορεινούς όγκους και τα νερά από τον ποταμό Μαρμαρά, και εδώ και αιώνες έδιναν στους κατοίκους πολλές δυνατότητες εκμετάλλευσης της γης και ευνοούσαν την παραγωγή σταφυλιών και φρούτων. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας καταλαμβάνει έκταση περίπου 80 στρεμμάτων. Η περιοχή έχει πλούσια παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, το οινοποιείο συνεργάζεται με αρκετούς παραγωγούς της Πιέριας κοιλάδας με αποτέλεσμα οι παραγωγικές μας ανάγκες να καλύπτονται μέσα από μακροχρόνιες συνεργασίες. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι: Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon, Semillon.

Τοποθεσία: Τοπική Κοινότητας Πλατανότοπου Καβάλας, Δήμος Παγγαίου, πρόποδες του Παγγαίου όρους
Συνολική έκταση: 7.5 Εκτάρια
Προσανατολισμός-Κλίση εδάφους:  Τα εδάφη στο σύνολο τους είναι κλίσεις, ο προσανατολισμός είναι Β-Ν & Β-Δ, και το υψόμετρο από 150 ως 200 μέτρα
Κλίμα:  Μεσογειακό, ήπιο, με φυσική προστασία από το Παγγαιο όρος, με μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας κ νύχτας
Φυσικό περιβάλλον:  Γεωργικές εκτάσεις, αμπελώνες και δενδρώδεις καλλιέργειες

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η NICO LAZARIDI στα πάνω από 30 χρόνια αμπελουργικής εμπειρίας της έχει δοκιμάσει διάφορες τεχνικές ως προς την πυκνότητα φύτευσης και πειραματίζεται συνεχώς σε ποικιλιακό επίπεδο. Στόχος, η μακροπρόθεσμη εφαρμογή βέλτιστων καλλιεργητικών μεθόδων, και ο εμπλουτισμός του αμπελώνα με ποικιλίες που θα έχουν ενταχθεί με απόλυτη επιτυχία στο terroir της περιοχής, με σκοπό την διαφοροποίηση των προϊόντων της και την αειφόρο ανάπτυξη.

LOGO NICO LAZARIDI
Κοινότητα Αγοράς, Δράμα
ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ

CHÂTEAU NICO LAZARIDI
Υπεύθυνη επισκέψιμου: Μάιρα Τσίμπα & Αναστασία Καλαμακίδου

Email: shop-tourism@nicolazaridi.gr

Ωράριο λειτουργίας επισκέψιμου:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 15:00
Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 17:00
Τρίτη: Κλειστά

ΕΝΟΑΒΕ Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος

Κοινότητα Αγοράς, Δράμα, Agora 660 32

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 15:00 Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 17:00 Τρίτη: Κλειστά
Τ Ο Μ Ε Α Σ Ο Ι Ν Ο Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Υ
INFO
Follow us on instagram