Follow Us

Κτημα Κυρ Γιαννη

Τ

ο Κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής βιομηχανίας κρασιού. Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός πέμπτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

1997

Κτημα Κυρ Γιαννη Ναουσα

Οι αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη εκτείνονται στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στα ανατολικά του βουνού απλώνεται ο αμπελώνας της Νάουσας, ο οποίος έχει έκταση που ξεπερνά τα 500 στρέμματα και βρίσκεται εντός της ομώνυμης ζώνης ΟΠΑΠ. Στο έδαφος με την αργιλώδη και αμμοαργιλώδη σύσταση καλλιεργούνται διάφορες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται στο ντόπιο Ξινόμαυρο. Το εκτεταμένο πρόγραμμα αναμπέλωσης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στον αμπελώνα έχει ως στόχο την παραγωγή σταφυλιών καλύτερης ποιότητας, μέσα από την επιλογή των σωστών κλώνων του Ξινόμαυρου για το σωστό τύπο εδάφους, την εφαρμογή των κατάλληλων συστημάτων διαμόρφωσης και σύγχρονων τεχνικών διευθέτησης του φυλλώματος.
ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Το Ξινόμαυρο χρησιμοποιείται σε ορισμένες από τις πιο εξέχουσες ελληνικές Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και ΠΓΕ – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Η πιο γνωστή είναι η ΠΟΠ Νάουσας και ΠΟΠ Αμύνταιο, όπου τα κρασιά είναι 100% Ξινόμαυρο.

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε μια συνολική επιφάνεια που καλύπτει 560 στρέμματα και εκτείνεται σε υψόμετρο μεταξύ 120 και 280 μέτρων, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο (50%), Syrah (15%), Merlot (20%) και Cabernet Sauvignon (10%), ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από διάφορες πειραματικές ποικιλίες. Το σύνολο του αμπελώνα είναι γραμμικό.

Με μια ποικιλομορφία στο terroir με τους διαφορετικούς τύπους εδάφους, από αργιλοαμώδη ως αμμοαργιλοπηλώδη, και τμήματα με διαφορετική κλίση και έκθεση στον ήλιο, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έχει χωριστεί σε 42 διαφορετικά αμπελοτεμάχια, κάθε ένα από τα οποία καλλιεργείται ξεχωριστά.

Τοποθεσία:  Νάουσα
Συνολική έκταση: 560 στρέμματα
Προσανατολισμός: Έντονη ποικιλομορφία του αμπελώνα – Κυρίως ΝΑ
Κλίση εδάφους: 5-15%
Υψόμετρο:  120-280 μέτρα 

ΕΝΟΑΒΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι αμπελώνες προστατεύονται από τον ορεινό όγκο του Βερμίου ενώ έντονη είναι και η παρουσία πανίδας στον αμπελώνα όπως ζαρκάδια, και αλεπούδες.

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΛΙΜΑ

Μεσογειακό με ηπειρωτικές επιρροές, ήπιοι χειμώνες, σχετικά θερμά καλοκαίρια.

Κτημα Κυρ Γιαννη Αμυνταιο

Στο Αμύνταιο, μία από τις ζώνες ΠΟΠ της Βόρειας Ελλάδας, ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 300 στεμμάτων. Το σχεδόν ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής γίνεται ηπιότερο χάρη στη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών, οι οποίες δημιουργούν ένα μοναδικό μικροκλίμα. Στα φτωχά, αμμώδη εδάφη του αμπελώνα, και σε υψόμετρο 700-750 μέτρων, καλλιεργούνται πολλές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται στις γηγενείς Ξινόμαυρο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Ροδίτη.

Όλα τα κρασιά της Κυρ-Γιάννη διακρίνονται για το ιδιαίτερο στιλ τους, χάρη στη μικροοινοποίηση και την κατάλληλη επιλογή των χαρμανιών. Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με τραγανή οξύτητα, έντονο αρωματικό προφίλ, κομψότητα και φινέτσα.

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Το Ξινόμαυρο χρησιμοποιείται σε ορισμένες από τις πιο εξέχουσες ελληνικές Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και ΠΓΕ – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Η πιο γνωστή είναι η ΠΟΠ Νάουσας και ΠΟΠ Αμύνταιο, όπου τα κρασιά είναι 100% Ξινόμαυρο. Το Αμύνταιο είναι επίσης και η μοναδική ζώνη ΠΟΠ για ροζέ αφρώδης οίνουςω

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αμπελώνες και το οινοποιείο της Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο βρίσκονται σε υψόμετρο 700 – 750 μέτρων, στις όχθες των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών, στο οροπέδιο που ορίζεται από τα βουνά Βέρμιο, Βόρρας και Βίτσι. Πρόκειται για μια περιοχή με γενικά φτωχά, αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη με ασβεστολιθικό υπόστρωμα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα και έδαφος, κατάλληλο για παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, ενώ εδώ καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ξινόμαυρο, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ροδίτης, και Μαλαγουζιά. Στο Αμύνταιο συναντά κανείς τη μοναδική ελληνική ΠΟΠ ζώνη για ροζέ κρασιά.

Τοποθεσία:  Αμύνταιο
Συνολική έκταση:  300 στρέμματα
Προσανατολισμός: Έντονη ποικιλομορφία του αμπελώνα – Ο προσανατολισμός ποικίλλει
Κλίση εδάφους: 0-5%
Υψόμετρο: 700-750 μέτρα

ΕΝΟΑΒΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βρίσκεται στις όχθες των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών, στο οροπέδιο που ορίζεται από τα βουνά Βέρμιο, Βόρρας (Καϊμάκτσαλαν) και Βίτσι. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια επιρροή από τις δύο μικρότερες λίμνες Ζάχαρη και Χειμαρίτιδα.

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΛΙΜΑ

Ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, με δροσερά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες.*

ΕΝΟΑΒΕ Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος

Γιαννακοχώρι , Ημαθίας

Άγιος Παντελεήμων, ΤΚ 53200

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Τα Οινοποιεία δέχονται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού

Follow us on instagram