Follow Us

Κτημα Τ'Αποστολη

Τ

ο Κτήμα τ ‘Αποστόλη είναι ένα οικογενειακό επισκέψιμο οινοποιείο-Αποσταγματοποιείο που βρίσκεται στην Άμπελοι Σερρών, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την «πόλη της Γερακίνας» σε μια περιοχή που διαθέτει 3000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας. Το οινοποιείο από το 2004 μέχρι και σήμερα συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με την παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια, ενώ έχει λάβει και βραβείο καλής πρακτικής από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο καλλιεργώντας τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές ποικιλίες που βρίσκονται σε ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 65 στρεμμάτων.

Στο οινοποιείο μας ο καταναλωτής απολαμβάνει κρασιά υψηλής διεθνούς πιστοποίησης για την ποιότητα (ISO 2020) και για τις υγιεινές συνθήκες παραγωγής τους ενώ η πρακτική της επιχείρησης έως τώρα έχει αποδείξει πως η σταθερή ποιότητα του προϊόντος δεν πρόκειται να θυσιαστεί στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους.

Επισκεφτείτε το πρόσφατα ανακαινισμένο βιολογικό μας οινοποιείο και μυηθείτε στον μυσταγωγικό κόσμο της οινοπαραγωγής με μία ξενάγηση Μάθετε πώς να συνδυάζετε το κρασί σας με το κατάλληλο γεύμα και αφήστε μας να σας καθοδηγήσουμε βήμα βήμα στον γευστικό κόσμο του food & wine pairing με δια δραστικά workshop όπου θα σας δείξουμε πώς να φτιάχνετε την δική σας συνοδευτική πιατέλα αλλά και γαστρονομικά γεύματα προετοιμασμένα από σεφ κατόπιν κράτησης Αν είστε foodie & nature lover, ή αν απλά αναζητάτε μία εναλλακτική εξόρμηση σας περιμένουμε αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού για Οινογευσία & Υπαίθριο Barbeque

ΚΤΗΜΑ Τ'ΑΠΟΣΤΟΛΗ

2004

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΡΑΣΙΑ

Εκμεταλλευόμενοι τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και με βάση τα πορίσματα εδαφολογικών ερευνών που διενεργήσαμε το 2003, καταλήξαμε ότι οι εκλεπτυσμένες ερυθρές γαλλικές ποικιλίες θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στα κτήματά μας. Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να προμηθευτούμε υβριδικά κλίματα εισαγωγής από την Γαλλία και να φυτέψουμε νέους αμπελώνες το 2003.

Για τα κόκκινα κρασιά μας οι ερυθρές ποικιλίες που χρησιμοποιούμε είναι: Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah Για τους ίδιους λόγους, καλλιεργούμε και τις λευκές γαλλικές ποικιλίες Chardonnay και Sauvignon Blanc. Ωστόσο, θέλοντας να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε τις ελληνικές ποικιλίες προσθέσαμε για τα λευκά κρασιά μας Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, Μοσχάτο Σάμου καθώς και Μαλαγουζιά, γνωστές για τα έντονα αρώματά τους. Στις άμεσες προτεραιότητες του κτήματος, είναι να επεκτείνουμε την καλλιέργεια περισσότερων ελληνικών ποικιλιών σε έναν πειραματικό αμπελώνα που μόλις σπείραμε σε μια προσπάθεια ανάδειξής τους.

ΕΝΟΑΒΕ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ένας αμπελώνας από το 479 π.Χ.

Το κτήμα μας έχει στην ιδιοκτησία του 65 στρέμματα αμπελώνες, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το οινοποιείο και στις παρυφές του Βερτίσκου Όρους σε υψόμετρο από 50 έως 150 μ. Όλοι οι αμπελώνες είναι ξερικοί με μέση στρεμματική απόδοση, 500 κιλά το στρέμμα τα λευκά και 600 κιλά τα ερυθρά. Το έδαφος είναι αμμώδες και αργιλώδες, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και συστατικά για την καλλιέργεια του αμπελιού.

Τα κρασιά μας ανήκουν στην ζώνη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Σερρών. Το οινοποιείο μας από το 2004 μέχρι σήμερα ακολουθεί πιστά τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή. Είμαστε πιστοποιημένοι από την ίδρυση και μέχρι σήμερα από τον οργανισμό πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας Δ.Η.Ω, που αποτελεί ΄΄έναν από τους πιο αξιόλογους και αξιόπιστους ευρωπαϊκούς οργανισμούς πιστοποίησης.

Τοποθεσία:  Άμπελοι Σερρών
Συνολική έκταση:  60 στρέμματα
Προσανατολισμός: Κλίση εδάφους: Ανατολική έκθεση
Υψόμετρο: 50-150 μέτρα

Το οινοποιείο μας πέρα από την πιστοποίηση των αμπελιών προχώρησε και στην πιστοποίηση τόσο του οινοποιείου όσο και του Αποσταγματοποιείο για όλο το στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι και την τελική εμφιάλωση. Μετά από 15 χρόνια εμπειρίας, το δύσκολο εγχείρημά μας για την βιοκαλλιέργεια που ως πρωτοπόροι στον νομό και στην χώρα ξεκινήσαμε από το 2003, βρήκε αποδοχή τόσο στο καταναλωτικό κοινό όσο και στους συναδέλφους αμπελοκαλλιεργητές. Σε ότι αφορά το τσίπουρο, είμαστε οι πρώτοι που πήραμε έγκριση για παραγωγή και εμφιάλωση βιολογικού τσίπουρου στην Ελλάδα.

ΕΝΟΑΒΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν ήταν βασιλιάς της Βισαλτίας έχοντας σαν έδρα την αρχαία Βέργη, είχε αναπτύξει την οινοκαλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή ήδη από το 479 π.Χ. Η αρχαία Βισαλτία ανήκε στο χώρο της αρχαίας Μακεδονίας, μεταξύ του όρους Βερτίσκος που ήταν το δυτικό της σύνορο, και του Στρυμόνα και της Κερκινίτιδος λίμνης, που ήταν το ανατολικό. Βρίσκεται, δηλαδή, στο γεωγραφικό χώρο που περιλαμβάνεται σήμερα η περιοχή της Νιγρίτας και της λίμνης Κερκίνης. Οι Βισάλτες ήταν αρχαίος λαός της ανατολικής Μακεδονίας, που έζησε στα δυτικά του ποταμού Στρυμόνα και χρησιμοποιούσαν πολύ τον οίνο που ήταν το ιερό ποτό του θεού Διονύσου.

Στο κέντρο αυτής της περιοχής, βρίσκονται οι αμπελώνες μας και προς τιμήν της ιστορίας των Βισαλτών το πρώτο μας κρασί ονομάστηκε Βισαλτικός.

ΕΝΟΑΒΕ
ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό με αυξημένο ύψος βροχοπτώσεων, δριμύτερους χειμώνες και βραχεία βλαστική περίοδο για τους αμπελώνες που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού και νοτιάδες. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου από τον Οκτώβριο και ανεβαίνει πάλι τον Μάιο. Ψυχρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος όπου παρατηρούνται πρώιμοι και όψιμοι παγετοί.

ΕΝΟΑΒΕ Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος
ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Το Οινοποιείο δέχεται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού

Τ Ο Μ Ε Α Σ Ο Ι Ν Ο Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Υ
INFO
Follow us on instagram