Follow Us

WINEMAKERS OF NORTH GREECE

Δελτία ΤύπουΔελτίο Τρύγου 2022 – Βόρεια Ελλάδα

Δελτίο Τρύγου 2022 – Βόρεια Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2022 - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2022

Το 2022 χαρακτηρίζεται ως μια όψιμη χρονιά και ιδιαίτερα απαιτητική για τους αμπελουργούς. Ο χειμώνας για τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήταν ομαλός με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κανονικές βροχοπτώσεις και αρκετές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Οι πρώτοι μήνες της Άνοιξης χαρακτηρίστηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης του βλαστικού κύκλου. Σε περιοχές όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις την περίοδο του Μαΐου, υπήρξε καθυστέρηση της άνθισης και σε κάποιες περιπτώσεις μια μικρή μείωση του ποσοστού καρπόδεσης. Οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου και Ιουλίου σε συνδυασμό με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες οδήγησαν σε ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών. Ωστόσο οι παραγωγοί χρειάστηκε να είναι σε επαγρύπνηση και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην υγιεινή κατάσταση των αμπελώνων και να διατηρήσουν την ιδανική ισορροπία φυλλικής επιφάνειας και ύψους παραγωγής. Για τις περισσότερες περιοχές ο Αύγουστος ξεκίνησε με ευνοϊκές θερμοκρασίες, ωστόσο το χαρακτηριστικό του ήταν οι αρκετές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατεταμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κυρίως κατά το 2ο δεκαπενθήμερο και οδήγησαν κατά τόπους σε προσωρινή διακοπή του τρύγου ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν και κάποια προβλήματα από ασθένειες. Στην συνέχεια ο Σεπτέμβριος κύλησε ομαλά και ο τρύγος ολοκληρώθηκε στις περισσότερες περιοχές χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Οι πρώιμες λευκές ποικιλίες ωρίμασαν το 2ο δεκαήμερο του Αυγούστου ενώ οι ερυθρές από το τέλος του ίδιου μήνα. Ο τρύγος συνεχίστηκε τον μήνα Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε για τις όψιμες ερυθρές ποικιλίες προς τα μέσα – τέλη Οκτωβρίου.

Οι πρώτες ενδείξεις των οίνων που προκύπτουν από την φετινή εσοδεία δείχνουν λευκούς οίνους με πλούσια ποικιλιακά αρώματα και καλές οξύτητες, ενώ οι ερυθροί διακρίνονται για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και την πολύ καλή φαινολική ωριμότητα.

ΡΑΨΑΝΗ

Ο τρύγος στην αμπελοοινική ζώνη της Ραψάνης ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β υποζώνης(250-500 μέτρα υψόμετρο). Από την 4η Οκτωβρίου ξεκίνησε ο τρυγητός στα αμπελοτόπια του υψηλότερου υψόμετρου της Γ υποζώνης (500+ μέτρα υψόμετρο), ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου.

Τα κρασιά ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Ραψάνη αναμένεται να είναι αρωματικά και να διακρίνονται για τα φυσιολογικά επίπεδα αλκοολικού βαθμού και την φαινολική ωριμότητα τους.

ΠΥΔΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ήπιος χειμώνας με χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων στις αρχές του (ανομβρία μέχρι τα τέλη Νοέμβρη) και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι μήνες του Ιανουάριου και Φεβρουαρίου είχαν τυπικές για την εποχή θερμοκρασίες που συνέχισαν ως τα μέσα Μαρτίου καθυστερώντας την έκπτυξη των οφθαλμών μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.

Το καλοκαίρι παρουσίασε μέτριες θερμοκρασίες με ελάχιστες ημέρες καύσωνα που βοήθησε στην ήπια ωρίμανση και τη διατήρηση της οξύτητας με τον περκασμό να καθυστερεί . Το υδατικό δυναμικό σε συνδυασμό με την απουσία καύσωνα συνέβαλε στην σταθερή και ελεγχόμενη υδατική καταπόνηση των πρέμνων σε όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου με χαμηλές ανάγκες άρδευσης αποκλειστικά σε λευκές ποικιλίες. Η όψιμη έναρξη της χρονιάς σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις του δεύτερου μισού του Αυγούστου κατέληξαν στην μετάθεση του τρύγου σχεδόν στο σύνολο του το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η πίεση των ασθενειών ήταν μικρή σε όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς προβλήματα ακόμα και κατά το τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης παρά τις βροχοπτώσεις.

Εξαιρετικό αρωματικό δυναμικό σε όλους τους οίνους , ερυθρούς και λευκούς και υψηλές οξύτητες . Η συμπύκνωση ήταν καλή, χαμηλότερη από το 21 και το ύψος της παραγωγής 10% αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Συνοψίζοντας ήταν μια ιδιαίτερα όψιμη χρονιά με αυξημένη παραγωγή και ιδανικές συνθήκες μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

ΜΕΤΣΟΒΟ

Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και φτάνει ως τα 1050 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζουν είναι μεγάλες ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες. Παρόλες τις δυσκολίες τα σταφύλια φτάνουν σε πολύ καλή ωρίμανση λόγω του μικρού φορτίου των αμπελώνων. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και σε μικρότερη έκταση Pinot Noir, Syrah και κάποιες ντόπιες ποικιλίες.

Ο χειμώνας ήταν για μια ακόμη χρονιά αρκετά βαρύς στο Μέτσοβο, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνηθισμένα όμως για την περιοχή επίπεδα, ενώ αρκετές ήταν και οι χιονοπτώσεις. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Φεβρουάριος παρουσιάζοντας όμως λίγο περισσότερες βροχές σε σχέση με το 2021. Ο Μάρτης ακολούθησε τα κλιματικά χαρακτηριστικά του χειμώνα με αρκετό κρύο, καθυστερώντας έτσι την έναρξη του βλαστικού κύκλου. Από τα τέλη Απριλίου και όλο το Μάιο το σκηνικό άλλαξε δραματικά, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σταδιακά, και με τις βροχοπτώσεις να είναι περιορισμένες. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος κινήθηκαν καιρικά στα χαρακτηριστικά της περιοχής, με δροσερές νύχτες και ελαφρώς κρύες για την εποχή ημέρες, δίνοντας έτσι ιδανικές συνθήκες για την ωρίμανση των σταφυλιών.

Η μεγάλη διαφοροποίηση στην φετινή χρονιά έγινε τον Αύγουστο, με τις βροχοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους πιο έντονα μετά τα μέσα του μήνα, ενώ και οι θερμοκρασίες κινήθηκαν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Έπειτα από ένα μικρό κύμα κακοκαιρίας στις αρχές Σεπτεμβρίου ο καιρός επανήλθε σε πιο καλοκαιρινή διάθεση αφήνοντας τα σταφύλια να ωριμάσουν άριστα. Ο τρύγος στην περιοχή ξεκίνησε στις 16/09 με το Traminer και συνεχίστηκε με το Pinot Noir στις 20/09, ενώ ο τρύγος των Cabernet Sauvignon, Merlot ξεκίνησε στις 03/10. Συνολικά ο τρύγος το σταφυλιών χαρακτηρίστηκε από υψηλές σακχαροπεριεκτικότητες και οξύτητες. Όλα τα σταφύλια ήταν σε άριστή υγιεινή κατάσταση παρά τις δύσκολές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πριν την έναρξη του τρύγου. Η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 450 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, παρουσιάζοντας μικρή διακύμανση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις μας δείχνουν ότι θα έχουμε μια εξαιρετική εσοδεία για τα ερυθρά κρασιά, με πλούσιο φαινολικό δυναμικό και καλές οξύτητες ενώ και τα λευκά κρασιά δείχνουν πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η χρονιά ξεκίνησε με επάρκεια βροχοπτώσεων, ικανές για τον εφοδιασμό του εδάφους σε νερό με αποτέλεσμα η εκβλάστηση να εξελιχθεί κανονικά. H Άνοιξη κύλισε ομαλά, χωρίς κλιματικές εξάρσεις και απουσία ζημιών. Η φωταύγεια των αμπελώνων ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά να είναι ελάχιστες. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με αποτέλεσμα την ομαλή πορεία ωρίμανσης των γηγενών ποικιλιών. Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε ομαλά καθώς και ο τρύγος, ο οποίος διεξήχθη κάτω από ομαλές συνθήκες έως το τέλος Σεπτέμβρη.

Η Ντεμπίνα και το Βλάχικο είχαν καλή ωρίμανση με μέσο σακχαρικό τίτλο 12,5.

Η καινούργια οινική χρονιά αναμένεται αξιοσημείωτη με αισιοδοξία για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή.

ΒΕΛΒΕΝΤΟ

Ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος με όψιμες παγωνιές νωρίς την Άνοιξη που έκαναν τον βλαστικό κύκλο να ξεκινήσει με καθυστέρηση. Οι βροχές αρχές Ιουνίου έδωσαν καλά υδατικά αποθέματα αλλά εννόησαν τον περονόσπορο που ξεκίνησε πρώιμα και παρέμεινε στο αμπέλι μέχρι το τέλος. Η χαλαζόπτωση μετά τα μέσα του Αυγούστου άφησε τα ίχνη της στο φύλλωμα των φυτών. Οι έντονες βροχοπτώσεις αρχές Σεπτεμβρίου λίγο πριν τον τρύγο, ήταν αυτό που δυσκόλεψε πολύ την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών και έθρεψε τον περονόσπορο. Η φετινή σοδειά μας έδωσε λευκά και ροζέ με μέτριο αλκοολικό τίτλο, αρωματική ένταση και γεμάτο σώμα. Τα ερυθρά ωρίμασαν τελικά καλά αφού ρισκάραμε να τα περιμένουμε πολύ μετά τις βροχές.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η Αμπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μεγαλύτερο των 680 μέτρων και αγγίζει τα 800 μέτρα. Το ανάγλυφο παρουσιάζει ήπιες κλίσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τυπικές ενός ημι-ηπειρωτικού κλίματος, με την παρουσία της λίμνης να λειτουργεί εξισορροπητικά στο κλίμα Τα σταφύλια παρουσιάζουν πολύ καλή ωρίμανση λόγω των καλλιεργητικών φροντίδων και του μικρού φορτίου . Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling, Ασύρτικο, Merlot, Cabernet Sauvignon και φυσικά Ξινόμαυρο.

Ο χειμώνας στην Καστοριά ήταν ξηρός και ήπιος και ολοκληρώθηκε με χιονοπτώσεις οι οποίες συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο. Λόγω των χιονοπτώσεων αυτών καθώς και του παγετού που ακολούθησε είχαμε σημάδια οψιμότητας στην έναρξη του βλαστικού κύκλου που συνεχίστηκε και στα επόμενα στάδια. Συγκεκριμένα, η έκπτυξη των οφθαλμών πραγματοποιήθηκε 8-10 μέρες αργότερα από το συνηθισμένο ενώ η άνθηση ξεκίνησε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, επίσης 8-10 ημέρες οψιμότερα. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν μήνες ξηροί και θερμοί, ενώ κατά τον Αύγουστο σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις μικρής ωστόσο διάρκειας. Μετά τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου είχαμε μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας που διήρκησε σχεδόν για όλο τον Σεπτέμβριο, ενώ η γνωστή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας επηρέασε θετικά το αρωματικό προφίλ των κρασιών. Οι πρώιμες λευκές ποικιλίες ήταν αρωματικές, με κανονική οξύτητα για τα δεδομένα της Καστοριάς, ενώ οι όψιμες ποικιλίες και κυρίως το Ξινόμαυρο το οποίο τρυγιέται και τελευταίο, δεν επηρεάστηκαν από τις λίγες βροχοπτώσεις που έκαναν την εμφάνισή τους στο τέλος Σεπτεμβρίου και στις αρχές του Οκτώβρη, καθώς μετά από αυτές ακολούθησε και πάλι ξηρή περίοδος ανομβρίας και ζέστης με αποτέλεσμα την πολύ καλή φαινολική ωρίμανση.

Γενικά ο τρύγος του 2022 στο Κτήμα Στεργίου διεξήχθη σχετικά στις προβλεπόμενες για την περιοχή ημερομηνίες. Η χρονιά σημαδεύεται από μια πολύ καλή φαινολική και τεχνολογική ωρίμανση, ενώ η υγιεινή κατάσταση χαρακτηρίζεται άριστη. Όλες οι ποικιλίες τρυγήθηκαν με το χέρι. Η παραγωγή κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι οίνοι πλέον βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους αποζύμωσης. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν εξαιρετικά.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο χειμώνας του 2022 εξελίχθηκε με χαμηλότερες θερμοκρασίες μεγαλύτερες χρονικά χιονοπτώσεις και χαμηλότερες βροχοπτώσεις.

Η χρονιά χαρακτηρίζεται ως μία κρύα γενικότερα χρόνια από τον μέσο όρο της περιοχής. Τα στάδια του βλαστικού κύκλου της αμπέλου εμφανίζονται με μία μικρή καθυστέρηση μέχρι τα μέσα Μαΐου όπου και σημειώνεται μία επιτάχυνση που οφείλεται στην παρουσία σε ηπιότερων καιρικών συνθηκών. Σημαντικό στοιχείο που χαρακτήρισε την φετινή χρονιά ήταν η σημαντική χαλαζόπτωση της της 6ης Ιουνίου στον άξονα της ζώνης που συνδέει τις υποζώνες Αγίου Παντελεήμονα – Βεγόρας με αποτέλεσμα τελικά να υπάρχει μείωση παραγωγής που κυμάνθηκες τελικώς από 20 μέχρι και 50% ανάλογα με την καλλιεργούμενη ποικιλία, με ένα μέσο όρο στο 40%.

Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια της ωρίμανσης ήταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν τον μήνα Αύγουστο και που ήταν οι πιο σημαντικές την τελευταία 20ετία για τον συγκεκριμένο μήνα. Το ύψος των βροχοπτώσεων ήταν 125 mm. Η γενική παρατήρηση ήταν η αύξηση της οξύτητας αλλά παραδόξως με ταυτόχρονη αύξηση pH που οφείλεται σύμφωνα με τα γλευκογραφικά στοιχεία σε μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης του Καλίου. Η περίοδος των βροχοπτώσεων επειδή δεν συνέπεσε με το τελικό στάδιο ωρίμανσης των σταφυλιών υπήρχε πολύ μικρή οψίμηση στις λευκές πρώιμες ποικιλίες και μάλιστα μία σχετική πρωιμότητα στις όψιμες ερυθρές και μάλιστα για το Ξινόμαυρο, ο τρύγος του οποίου ολοκληρώθηκε μέσα στον Σεπτέμβριο. Η ποσοτική εκτίμηση στις περιοχές με χαλαζόπτωση (-40%) αναφέρθηκε παραπάνω ενώ στις υπόλοιπες περιοχές υπήρχε μία αύξηση της τάξης του 20%. Υπήρχαν πολύ σημαντικές πιέσεις στην φυτοϋγεία εξαιτίας των καιρικών δεδομένων της χρονιάς και ο παραγωγός μέχρι και μέσα Αυγούστου έπρεπε να είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο παρέμβασης για να αποφευχθούν μυκητολογικές ασθένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμπελώνες που παρακολουθήθηκαν πλημμελώς εμφάνισαν όψιμο περονόσπορο με συνέπεια να παρουσιάζεται σημαντικό πρόβλημα στην ωρίμανση κυρίως των όψιμων ποικιλιών.

Η συνεπής παρακολούθηση και κατ’ επέκταση φροντίδα του αμπελώνα οδήγησε σε εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο αρωματικά όσο και γευστικά στις πρώτες δεξαμενές των λευκών ποικιλιών που αποζύμωσαν. Αναμένουμε τις αποζυμώσεις του Ξινόμαυρου στις επόμενες μέρες για να έχουμε μία συνολική εικόνα της ζώνης. Τα κρασιά χαρακτηρίζονται πιο στρογγυλά και πιο έτοιμα προς κατανάλωση με βάση τις πρώτες οργανοληπτικές αξιολογήσεις.

ΡΟΔΟΧΩΡΙ ΝΑΟΥΣΑΣ

Η χρονιά ήταν δύσκολη με αρκετές απότομες αλλαγές του καιρού. Ο χειμώνας ήταν ήπιος, με σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και με λίγες σχετικά βροχοπτώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως ισχυρές και έπεφταν σε διάστημα λίγων ωρών. Τον Μάρτιο χιόνισε, ενώ οι θερμοκρασίες γενικά την άνοιξη ήταν χαμηλές, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκπτυξη των οφθαλμών και ο ρυθμός βλάστησης στη συνέχεια. Η άνθηση ήταν όψιμη (τέλος Μάη, αρχές Ιούνη), ανομοιόμορφη και παρατεταμένη, ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις την περίοδο της ανθοφορίας και κυρίως τον Ιούνιο οδήγησαν σε αυξημένη πίεση περονόσπορου, στα όψιμα αμπελοτόπια. Ως αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής λόγω περονόσπορου στις όψιμες περιοχές να φτάνει το 30%, ενώ στις πρωιμότερες, να χρειαστεί αραίωση φορτίου. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν επίσης βροχεροί, αλλά ζεστοί. Να σημειωθεί ότι τους τρεις μήνες του καλοκαιριού το συνολικό ύψος βροχόπτωσης ξεπέρασε τα 500 mm! Οι αυξημένες θερμοκρασίες συνέβαλλαν στην επίσπευση του περκασμού, κυρίως στις όψιμες ποικιλίες, ενώ οι πρώιμες λευκές τρυγήθηκαν οψιμότερα. Έτσι το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά τρυγήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, στα μέσα του ίδιου μήνα τρυγήθηκε η Μαυροδάφνη, ενώ μετά τις 20 Σεπτέμβρη ξεκίνησε ο τρύγος της Νεγκόσκας και του Ξινόμαυρου που ολοκληρώθηκε στις αρχές του Οκτώβρη. Οι σχετικά αυξημένες θερμοκρασίες την περίοδο της ωρίμανσης σε συνδυασμό με τις αυξημένες βροχοπτώσεις συνέβαλλαν στη μείωση της οξύτητας όλων των ποικιλιών. Το ενθαρρυντικό είναι ότι παρόλες τις υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου περκασμός-ωρίμανση, λόγω των βροχοπτώσεων οι αλκοολικοί βαθμοί κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα, ισορροπώντας τη μικρότερη συγκέντρωση οξέων, ενώ φαίνεται ότι ακόμη και το συνήθως ταννικό Ξινόμαυρο θα δώσει κρασιά που θα ωριμάσουν γρηγορότερα από ότι συνήθως, τουλάχιστον στα πιο πρώιμα αμπελοτόπια. Ο τρύγος βέβαια του Ξινόμαυρου βρίσκεται σε εξέλιξη στις όψιμες περιοχές και εδώ ο χαρακτήρας του μοιάζει πιο τυπικός με πιο πλούσιο φαινολικό δυναμικό.

ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η φετινή αμπελοοινική χρονιά ήταν μια έκπληξη για πολλές περιοχές τις Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του έτους οι συνθήκες ήταν ιδανικές, όμως στο τελευταίο στάδιο πάνω στην ωρίμανση, πριν τον τρύγο επικράτησαν αρκετές και μεγάλες βροχοπτώσεις με συνέπεια να μην ωριμάσουν πλήρως τα σταφύλια, σε σύγκριση με άλλες χρονιές ημερομηνιακά, και να έχουμε πιο όψιμο τρύγο.

Οργανοληπτικά η φετινή χρονιά εξισορροπήθηκε με την μετάθεση του τρύγου σε μεταγενέστερο χρόνο (περίπου 20 ημερών) λόγω των τέλειων καιρικών συνθηκών. Η παρουσία χρωστικών είναι εξαιρετική, τα αρώματα και οι τανίνες παραμένουν στην ίδια κατηγορία ενώ υπάρχουν μεγαλύτερες οξύτητες.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ

Στη ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα, η αμπελουργική περίοδος 2021-2022 μπορεί να χαρακτηριστεί ως όψιμη. Κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2021 παρατηρήθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις, γεγονός που αποκατέστησε την εδαφική υγρασία μετά από ένα καλοκαίρι με εκτεταμένους καύσωνες και ανομβρία. Επίσης, οι βροχές βοήθησαν στο να χτιστούν αποθέματα άνθρακα στα φυτά ενόψει του επερχόμενου χειμερινού λήθαργου. Ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν ήπιος, καθώς στους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο δεν παρατηρήθηκαν ούτε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ούτε και έντονα καιρικά φαινόμενα. Αντίθετα, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος που ακολούθησαν, χαρακτηρίστηκαν από όψιμο παγετό και σημαντικές χιονοπτώσεις. Αυτό οδήγησε σε καθυστερημένη έκπτυξη των οφθαλμών (αρχές Απρίλη), χωρίς ευτυχώς να προκληθούν ζημίες στα φυτά. Στα μέσα Απρίλη σημειώθηκαν μερικές βροχοπτώσεις, που βοήθησαν στη σωστή βλαστική ανάπτυξη και δραστηριότητα των πρέμνων. Κατά τη διάρκεια του Μαΐου όμως, οι ασυνήθιστες για την εποχή και παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε καθυστέρηση (τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου) και ανομοιομορφία της ανθοφορίας. Το καλοκαίρι ξεκίνησε ευμενώς, με μερικές ωφέλιμες βροχοπτώσεις στα μέσα Ιουνίου, ιδανικές για τις φυσιολογικές λειτουργίες του φυτού. Ο περκασμός άρχισε με καθυστέρηση στα τέλη Ιουλίου. Ο Αύγουστος ξεκίνησε ομαλά, με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Στα τέλη του μήνα όμως σημειώθηκαν έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε οψίμηση των όψιμων ποικιλιών και δυσκόλεψαν την πρόσβαση στους αμπελώνες για τη συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών.

Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ο καιρός αποζημίωσε τους αμπελουργούς της ζώνης για τις προηγούμενες αστάθειες, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για τρύγο με ήπιες θερμοκρασίες και χωρίς βροχοπτώσεις. Έτσι, ο τρύγος των όψιμων ποικιλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα του ΠΟΠ Γουμένισσα εξελίχθηκε πολύ ομαλά.

Εν κατακλείδι, η χρονιά ήταν ιδιαίτερα απρόβλεπτη και απαιτητική για τους αμπελουργούς, εκθέτοντας με τον καλύτερο τρόπο τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Οι ποσότητες ήταν μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά η οψίμηση του τρύγου είχε ως αποτέλεσμα ομοιομορφία στην ωρίμαση (ισορροπία σακχάρων και οξέων) καθώς και εξαιρετική φαινολική ωρίμαση (έντονο χρώμα φλοιού και ώριμα γίγαρτα), γεγονός που οδήγησε στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φετινή χρονιά ήταν σε γενικές γραμμές μια όψιμη χρονιά. Χαρακτηρίστηκε από ένα φθινόπωρο με ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετές βροχοπτώσεις, κυρίως τον μήνα Οκτώβριο, γεγονός που ενίσχυσε τον αμπελώνα μετά από ένα καλοκαίρι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία. Ο χειμώνας ήταν ήπιος, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και χωρίς χιόνι. Προς τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις, που δυσκόλεψαν την πρόσβαση στον αμπελώνα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το κλάδεμα.

Τον μήνα Μάρτιο παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες, που καθυστέρησαν την έκπτυξη των οφθαλμών κατά 15 περίπου ημέρες (τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου). Ενώ τους υπόλοιπους μήνες της άνοιξης σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα και βοήθησαν στην ευνοϊκή ανάπτυξη του φυτού. Η άνθιση καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα (μέσα Μαΐου) σε σχέση με το συνηθισμένο.

Το καλοκαίρι επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σημειώθηκαν βροχοπτώσεις που ήταν ωφέλιμες για την ομαλή ωρίμαση του σταφυλιού (περκασμός μέσα Ιουλίου). Ο μήνας Αύγουστος ξεκίνησε με ευνοϊκές θερμοκρασίες για το τελικό στάδιο της ωρίμασης. Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, γεγονός που καθυστέρησε τον τρύγο κατά μία εβδομάδα, χωρίς όμως να προκληθούν σημαντικές ζημιές, καθώς είχε ήδη τρυγηθεί το μεγαλύτερο μέρος των λευκών ποικιλιών.

Ο φετινός τρύγος ήταν απαιτητικός. Όμως, η σωστή διαχείριση της άρδευσης (εν αναμονή των μεγάλων βροχοπτώσεων), το αμμώδες έδαφος της περιοχής, καθώς και η κλίση του έδρασαν κατευναστικά στον αμπελώνα. Το έδαφος και τα φυτά δεν είχαν κορεστεί από τις αρδεύσεις, με αποτέλεσμα να μην απορροφήσουν περίσσεια ποσότητα νερού και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο έδαφος (διάβρωση), στην ωρίμαση αλλά και στην υγιεινή των σταφυλιών.

Στις 12 Αυγούστου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και το Syrah, ενώ αρχές με μέσα Σεπτέμβρη οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε το τρίτο δεκαήμερο.

Οι ποσότητες των λευκών σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξεως του 10%, λόγω των νέων φυτεύσεων, ενώ των ερυθρών κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Τα λευκά κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά πολύ καλή φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και καλή δομή.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Στην περιοχή της Χαλκιδικής ο τρύγος άρχισε στις 24 Αυγούστου στις λευκές ποικιλίες, ενώ οι ερυθρές ποικιλίες ήταν περίπου στις φυσιολογικές για την περιοχή ημερομηνίες. Η οψίμηση των λευκών ποικιλιών οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΜΕΤΟΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΣ

Η έναρξη του τρύγου στην αμπελουργική ζώνη Αγίου Όρους πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Κατόπιν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επικράτησαν έντονα ξηροθερμικές συνθήκες που πολλές φορές διέκοψαν την ωρίμαση, οι οποίες ακολουθήθηκαν από βροχοπτώσεις.

Βάσει των αποτελεσμάτων έως σήμερα, η χρονιά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αρωματικά λευκά και ροζέ κρασιά με φυσιολογικά επίπεδα οξύτητας, ενώ τα ερυθρά κρασιά αναμένεται να χαρακτηρίζονται από φυσιολογικό αλκοολικό βαθμό και φρουτώδη χαρακτήρα.

ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του Παγγαίου έγινε στις αρχές με μέσα Απριλίου, λίγες ημέρες πιο πίσω από το κανονικό. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της άνοιξης και μέχρι τον μήνα Ιούνιο, ο καιρός ήταν πολύ δροσερός, με αρκετές βροχές, που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου, χωρίς την ανάπτυξη ασθενειών. Ο ήπιος καιρός συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ακολούθησε ο Ιούλιος αρκετά ζεστός, με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις και η ωρίμαση των σταφυλιών ξεκίνησε τελικά στο τέλος Ιουλίου.

Ο τρυγητός άρχισε στις 17/8 με την ποικιλία Sauvignon Blanc, συνεχίστηκε με τις ποικιλίες Βιδιανό και Semillon και ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου με την ποικιλία Ασύρτικο. Η ωρίμαση των λευκών σταφυλιών δεν ήταν ομοιογενής λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών και χρειάστηκαν αρκετές δειγματοληψίες και συνεχείς γευστικές δοκιμές των σταφυλιών για τον καθορισμό του τρυγητού τής κάθε ποικιλίας. Οι λευκοί οίνοι του 2022 είναι πολύ αρωματικοί λόγω των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του τρυγητού, με καλή δομή και ισορροπημένη οξύτητα.

Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε με τη συγκομιδή της ποικιλίας Pinot Noir στις 18 Αυγούστου και συνεχίστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και καλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή.
Γενικά, η σοδειά του 2022 θα μας χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμασης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι μικρότερη από αυτήν του 2021. Έτσι, το 2022 θα χαρακτηρισθεί οινικά, ως μία καλή χρονιά για την περιοχή του Παγγαίου, παρά τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης της αμπέλου τη συγκεκριμένη περίοδο και τους διαδοχικούς τρυγητούς στο ίδιο τεμάχιο και στην ίδια ποικιλία ανάλογα με το βαθμό ωρίμασης των σταφυλιών.

Είναι η χρονιά του αμπελουργού και του οινοποιού, ταυτόχρονα.

ΑΔΡΙΑΝΗ, ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ, ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ, ΚΑΤΑΦΥΤΟ ΔΡΑΜΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν ομαλές και χαρακτηρίστηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές, προσφέροντας έτσι τα απαραίτητα υδατικά εφόδια στους αμπελώνες. Τόσο η ανάπτυξη των οφθαλμών όσο και η ανθοφορία εξελίχθηκαν φυσιολογικά. Εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων κατά τους θερινούς μήνες, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη φυτοπροστασία των αμπελώνων προκειμένου να οδηγηθούμε ομαλά στην έναρξη του τρύγου. Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις οδήγησαν σε μια όψιμη χρονιά η οποία κατά το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίστηκε από αίθρια καιρικά φαινόμενα τα οποία ευνόησαν τις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά.

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου ως συνήθως με το Sauvignon Blanc και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah, το Cabernet Franc και το Ασύρτικο στα αμπελοτόπια της Αδριανής και της Καλής Βρύσης. Στην περιοχή της Πλατανιάς άρχισε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ενώ στον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου ξεκίνησε στα μέσα του ίδιου μήνα με Chardonnay και συνεχίστηκε με το Sauvignon Blanc, την Μαλαγουζιά και το Merlot μέχρι τις 10 Οκτώβρη. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης στις 13 Οκτωβρίου.

Οι λευκοί και ροζέ οίνοι του 2022 έχουν καλή αρωματική ένταση, φρεσκάδα και έντονη οξύτητα. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των βροχοπτώσεων πριν τον τρυγητό.

Οι ερυθροί οίνοι έχουν επίσης πολύ καλό αρωματικό δυναμικό φρέσκων φρούτων, ζωηρό χρώμα, νεύρο και ένταση στο φινάλε. Είναι μια χρονιά που δεν χαρακτηρίζεται τόσο από την συμπύκνωση όσο από τις μαλακές ταννίνες και την καλή ισορροπία.

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΔΡΑΜΑΣ

Η χρονιά ξεκίνησε ομαλά. Ο χειμώνας δεν ήταν ιδιαίτερα βαρύς. Όμως ήταν παρατεταμένος. Στην ουσία μέχρι και τα τέλη του Απριλίου οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά χαμηλές για την περιοχή. Εξ ’αρχής λοιπόν φαινόταν ότι θα είναι μία όψιμη χρονιά.

Οι βροχές του Μαΐου , σύνηθες για την Δράμα, δεν ήταν πολύ έντονες και δεν δημιούργησαν ιδιαίτερη πίεση όσον αφορά τον περονόσπορο. Κάποιες υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάστηκαν αρχές Ιουλίου δεν είχαν συνέχεια, ενώ μπορούμε να πούμε ότι ο Τρύγος εξελίχθηκε σε δροσερές θερμοκρασίες (σε σχέση πάντα με τις θερμοκρασίες που έχουμε στην περιοχή).

Η οψιμότητα λοιπόν διατηρήθηκε και σε κάποια αμπέλια η διαφορά σε σχέση με το 2021 ήταν έως και 2 εβδομάδες.

Όσον αφορά τον τρύγο οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν πολύ κοντά στον μέσο όρο δεκαετίας ενώ οι θερμοκρασίες εμφανίστηκαν χαμηλότερες και χωρίς εξάρσεις. Στις περιοχές των Κοκκινογείων και της Περιχώρας όπου τοποθετείται ο αμπελώνας του Κτήματος δεν υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι-καταιγίδες..). Ο Τρύγος ξεκίνησε στις 08/08 με Sauvignon Blanc και ακολούθησαν οι ποικιλίες Chardonnay, Ασύρτικο, Syrah, Tempranillo και τελείωσε με το Αγιωργήτικο στις 27/09.

Οι δροσερές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα, τα λευκά σταφύλια και τα κόκκινα που τρυγήθηκαν για ροζέ, να εμφανίζουν υψηλό αρωματικό δυναμικό, φρεσκάδα και φινέτσα και περιέργως και ελαφρώς χαμηλότερες οξύτητες σε σχέση με το 2021. Παράλληλα εμφανίζονται αρκετά γεμάτα και με βελούδινες υφές στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τα κόκκινα ήταν λίγο πιο δύσκολα όσον αφορούσε την επιλογή της ημερομηνίας τρύγου.

Οι φαινολικές ωριμότητες φαινόταν να καθυστερούν και χρειάστηκε υπομονή μέχρι τα σταφύλια να είναι έτοιμα για τρύγο. Σε γενικές γραμμές, αν και δεν είναι πολύ γεμάτα κρασιά, έχουν να επιδείξουν σύνθετο και πολυεπίπεδο αρωματικό προφίλ ενώ και στο στόμα το φρούτο φαίνεται κυρίαρχο. Το αν θα είναι κρασιά για μεγάλη παλαίωση θα φανεί μετά από την ωρίμανση στα βαρέλια, σίγουρα όμως θα είναι κρασιά απολαυστικά και θα προσδώσουν ευχαρίστηση σε όποιον τα δοκιμάσει.

ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ, ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

H αμπελουργική περίοδος ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου με το φούσκωμα και την έκπτυξη των οφθαλμών να παρατηρείται όπως κάθε χρόνο αρχικά στα Chardonnay και Nebbiolo. Ακολούθησε η Μαλαγουζιά και η Touriga nacional ενώ τελευταίο βλάστησε το Sauvignon blanc.

Ο Απρίλιος με 35mm βροχής δεν υπήρξε ιδιαίτερα υγρός. Η ανάπτυξη της βλάστησης ήταν σχετικά ταχεία και γρήγορα η περισσότερες ποικιλίες έφτασαν σε ικανοποιητική φυλλική επιφάνεια. Ο συχνός άνεμος που διέσχιζε τους αμπελώνες προστάτεψε την βλάστηση από μυκητολογικές προσβολές κρατώντας την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα.
Ο καιρός συνεχίστηκε σχετικά ξηρός με τον Μάιο να εμφανίζει πολύ λίγα χιλιοστά βροχής. Έτσι, οι εργασίες συνεχίστηκαν χωρίς δυσκολίες ενώ η άνθηση εξελίχθηκε φυσιολογικά σε απόλυτα ευνοϊκές συνθήκες. Ως εκ’ τούτου η καρπόδεση υπήρξε ικανοποιητική και ισορροπημένη.

Στην συνέχεια ο Ιούνιος παρουσίασε σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες. Πρωτόγνωρα βροχομετρικά ύψη και αλλεπάλληλες καταιγίδες δυσκόλεψαν σημαντικά τις εργασίες στους αμπελώνες. Οι βροχοπτώσεις άγγιξαν σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Κτήματος Τέχνη Οίνου τα 200 mm ξεπερνώντας ακόμη και τις υγρότερες χρονιές των τελευταίων ετών. Το προσωπικό των αμπελώνων προχώρησε στις απαραίτητες επεμβάσεις επάνω στην βλάστηση ξεκινώντας από τις πιο ευαίσθητες ποικιλίες. Χάρη στις εντατικές και επίκαιρες εργασίες οι αμπελώνες δεν επηρεάστηκαν από την περίσσεια υγρασίας.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος συνεχίστηκαν με ασυνήθιστα ύψη βροχής και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την περιοχή. Στο σύνολό τους οι δύο τελευταίοι καλοκαιρινοί μήνες συγκέντρωσαν 95 mm βροχής δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για το Sauvignon blanc που δεν υπέστη υδατικό stress σε κανένα plot του κτήματος. Το δροσερό καλοκαίρι προστάτεψε το αρωματικό δυναμικό του, διαφυλάσσοντας τον έντονα φρουτώδη πρωτογενή χαρακτήρα του. Η κύρια λευκή ποικιλία της Δράμας έφτασε στην τεχνολογική της ωρίμανση στις 16 Αυγούστου με ιδιαίτερα υψηλές οξύτητες και χυμό ανθεκτικό στην οξείδωση. Οι πρώτες οινοποιήσεις επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση του δροσερού καλοκαιριού και στα τελικά blend.

Σε αντίθεση με το υγρό καλοκαίρι το φθινόπωρο ξεκίνησε με τον Σεπτέμβρη θερμό και ξηρό, εγκαθιστώντας συνθήκες ιδανικές για την ωρίμανση των οψιμότερων ποικιλιών. Τα σταφύλια του Ασύρτικου και της Μαλαγουζιάς ωρίμασαν αργά ευνοώντας την συσσώρευση των αρωματικών τους συστατικών. Ο ξηρός καιρός φρόντισε για την άριστη υγιεινή κατάσταση τους, κρατώντας τα σταφύλια ανέπαφα από προσβολές. Ταυτόχρονα τα πρώτα δροσερά βράδια του Σεπτεμβρίου με μέση ελάχιστη θερμοκρασία τους 11,9oC, ευνόησαν την αρωματική και φαινολική ωρίμανση όλων των ποικιλιών.

Για τον Οκτώβριο έμειναν οι πλέον οψιμότερες ποικιλίες όπως Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Nebbiolo και τα “ψυχρότερα” Cabernet sauvignon του Κτήματος Τέχνη Οίνου. Αυτοί οι αμπελώνες, μέχρι και τις δέκα Οκτωβρίου όπου συντάσσεται το παρών δελτίο δεν έχουν δεχτεί σημαντικές βροχές και εμφανίζουν άριστη υγιεινή κατάσταση προμηνύοντας έναν εξαιρετικό τρύγο και για τις premium ετικέτες του κτήματος.

Από το 2022 προσδοκούμε έντονα φρουτώδη λευκά και ροζέ κρασιά όπου η καθαρότητα των αρωμάτων θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του κάθε αμπελώνα. Η κύρια λευκή ποικιλία της περιοχής, το Sauvignon blanc, βρέθηκε σε ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης και ωρίμανσης καθώς δεν στερήθηκε την πολύτιμη για αυτό υγρασία και τον δροσερό καιρό που το κρατούν σε ισορροπία.

ΙΣΜΑΡΟΣ

Ο τρύγος στην Μαρώνεια άρχισε στις 17 Αυγούστου σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα από την συνήθη ημερομηνία. Αυτό αποδίδεται στις ξηροθερμικές συνθήκες και στην απουσία βροχόπτωσης.

Τα λευκά και ροζέ κρασιά αναμένεται να είναι αρωματικά και τα ερυθρά να διακρίνονται για τον φρουτώδη χαρακτήρα τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2022
Post a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Follow us on instagram